Ekonomi

Ocak ayında özenle toplanan havuçlar dünya pazarına hazırlanıyor

Türkiye’nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 65’ini karşılayan Konya’da son günlerde sıfır dereceye kadar düşen soğuk havalarda havuç üreticileri, havuçları tek tek tarlalarında toplayarak üretim alanlarından dağıtmaya devam ediyor. Bölgedeki havuç üreticileri günde 4 bin 5 bin ton havuç üretebildiklerini bildirdi.

Konya Ovası’ndaki 38 bin 873 kilometrekarelik arazinin yüzde 47’si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Meram ilçesindeki çiftçiler, 80 bin dönüm arazide havuç yetiştiriyor. Yaz aylarında bir kısmı etaplı söküm yöntemiyle ihraç edilen havuçların bir kısmı kış aylarında ise tarım personeli tarafından tarlalardan tek tek toplanıyor. Tarladan toplanıp tırlarla fabrikalara götürülen havuçlar burada paketleniyor. Bölgede son günlerde sıfır dereceye kadar düşen hava sıcaklığına rağmen havuç fabrikalarında mesai aralıksız devam ediyor. Sıralı söküm sayesinde Türkiye’de 650 bin ton olan havuç üretiminin yılın 8 ayı ambalaj dahil 450 bin tonu ilçeden karşılanıyor.

“Kaşınhanı bölgesinde yaklaşık 35 bin dekar alanda havuç üretimi yapılıyor”

Konya’nın son yıllarda ülke genelinde havuç üretiminde öne çıktığının altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’nın Türkiye genelinde havuç üretiminde kendini geliştirdiğini söyledi. Özellikle Kaşınhanı’nda havuç üretimi iç pazar ve ihracatta ön sıralarda yer almaktadır. Konya Kaşınhan havucunu kalitesi ve lezzeti ile ön plana çıkaran etkenlerden biridir. Kaşınhani bölgesinde yaklaşık 35 bin dekar alanda havuç üretimi yapılıyor. Temmuz ayında başlayan havuç hasadı yaklaşık 3. aya kadar devam eder. Dönem başında 2 buçuk lira civarında olan havuç fiyatları şimdi 6 liraya yükseldi. Tabii dönemin bitmesiyle birlikte fiyatların artması bekleniyordu. Şu anda havuç üretimi yapan çiftçilerimiz fiyatlardan memnun” dedi.

“Havuçların üstleri açık kaldığı için biraz soğudu ve dondan zarar gördü”

Konya’da üretilen havucun lezzeti ve aroması nedeniyle yurt dışından talebin fazla olduğunu belirten ZMO Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Yurt dışından Kaşınhanı havucuna ciddi bir talep var. Özellikle havucun lezzeti ve aroması nedeniyle. Kaşınhanı’nda üretilmiştir.Yıl içinde havuç üretiminde bir azalma beklemiyoruz üreticilerimiz devam edecekler.Onlarla yaptığımız görüşmelerde bu ata meslektir.Havuççuluk mesleğidir.İşlerin düzeldiğinden bahsedebiliriz. teknolojinin ilerlemesiyle biraz daha kolaylaştı.Bu yıl yağışlar, kar yağışları 11, 12’nci oldu” “İlk aylarda beklediğimiz seviyede değildi. Bu da havuçta olduğu gibi tahıl tarlalarında da kalitenin düşmesine neden oldu. Tarlalarda donla birlikte gece saatlerinde havuçlar açıkta kaldığı için bir miktar soğukluk ve don zararı meydana geldi. Bu da havucun kalitesini biraz etkiledi” dedi.

“Günde 4 bin 5 bin ton havuç üretebiliriz”

Bölgede uzun yıllardır havuç üretimi yapan Oğuzhan Özcan, “Havucun istihdama etkisi çok büyük. Çünkü daha çok insan gücüyle yapılıyor. 9 ay mevsimlik personel çalıştırıyoruz. 50-60 kişi çalışıyoruz. 8 aydır.12 ayda bir 20-25 personel istihdam ediyoruz.Kaşınhanı’nın özellikle Türkiye’de ve dünyada söz sahibi olmasının en büyük etkenlerinden biri de teknolojinin her zaman bir adım önünde olması. Konya Ovası’nın geniş alanları, suları ve verimli toprakları nedeniyle burada öyle bir noktaya geliniyor ki, günde 4 bin 5 bin ton “Havuç üretebiliyoruz. Dünyanın birçok yerinde büyük firmalar dışında kimse üretemiyor. Orta Doğu, Balkanlar ve Yakın Avrupa ülkeleri burayı tercih ediyor” dedi. – KONYA

bodrum-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu