Haber

ABD, Papua Yeni Gine’deki 6 bölgeye erişebilecek

Papua Yeni Gine ile ABD arasında Mayıs ayında imzalanan savunma anlaşmasıyla ABD’nin bu ülkede bir deniz üssü de dahil olmak üzere 6 yere 15 yıl süreyle erişiminin olacağı iddia edilmişti.

Mayıs ayında Nikkei Asia tarafından imzalanan savunma anlaşmasına göre ABD, Papua Yeni Gine’de 6 noktaya 15 yıl süreyle erişim hakkı elde edecek.

Metinde, ABD’nin başkent Port Moresby ve Morobe eyaletinin başkenti Lae’deki liman ve havalimanları ile ülkenin kuzeyindeki Lombrum Deniz Üssü ve Momote Havalimanı’nı kullanacağı belirtiliyor.

Anlaşmada, üssün “acil durum operasyonları”nın yanı sıra doğal afetlere müdahale ve insani yardım çalışmaları için kullanılması öngörülüyor.

Ayrıca, ulaşan metinlere göre ABD ordusu, zımni anlaşma uyarınca Papua Yeni Gine’deki 6 lokasyondaki tesislere uçak ve gemi yakıtı ile erzak ve teçhizat konuşlandırmayı da değerlendirecek.

Ayrıca metinde, “iki ülkenin savunma ilişkilerini daha da güçlendirmeyi ve ortak güvenlik konularını ele almayı” amaçlayan anlaşmanın her iki tarafın da onaylaması halinde uzatılabileceği belirtiliyor.

Lombrum Deniz Üssü’nün bulunduğu Manus Adası, Pasifik Okyanusu’nda stratejik bir bölge olarak biliniyor.

Öte yandan Papua Yeni Gine parlamentosunun anlaşmayı onaylamasının ardından iki ülkenin de anlaşma maddelerini resmi olarak açıklayacağı belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı da Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Temmuz ayında Papua Yeni Gine ve Avustralya’yı ziyaret edeceğini duyurdu. Mayıs ayında Papua Yeni Gine ile imzalanan savunma anlaşmasına atıfta bulunan bakanlık, Austin’in anlaşmayı uygulamak için “sonraki adımları tartışacağını” vurguladı.

haberkarakocan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu