Haber

AK Parti Milletvekili: OSB’lere ruhsat verilirken meslek lisesi açılması şart olabilir

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “OSB’lere ruhsat verilirken meslek lisesi açılması şart olabilir. Bu geleceğimiz için önemli bir yatırımdır.” söz konusu.

Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda sürüyor.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Bakanlığın çok önemli görevler üstlendiğini vurgulayarak, “Ticaret Bakanlığı’nın bütçesi çok düşük. Bakanlığın merkezi bütçeden daha fazla pay alması gerekiyor. Kayıt dışı ekonomiye ayrılan bütçe de yetersiz.” Bu rakamın da arttırılması gerekiyor. Kurumdaki denetim personeli sayısının arttırılması gerekiyor.” dedi.

Akay, ihracatçıların düşük faizli veya ödemesiz orta vadeli kredilerle finansmana erişiminin sağlanması gerektiğini, bunun sağlanması halinde ekonominin olumlu etkileneceğini kaydetti.

HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Cumhuriyetin ilk yıllarında Diyarbakır, Mardin gibi illerin ekonomik açıdan üst sıralarda yer aldığını ancak daha sonra sınır ticaretinin yasaklandığını ve bölgenin kalkınmasını sağlayacak tedbirlerin alınmadığını belirterek, şunları söyledi: bölge bilinçli olarak geride bırakıldı.

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, AK Parti’nin enflasyonla mücadelede kalıcı çözüm bulmasının mümkün olmadığını iddia etti. Gürban, “Enflasyonla mücadelenin kalıcı olması için hükümetin büyümeye değil kalkınmaya öncelik vermesi gerekiyor. ‘Faiz enflasyona neden oluyor.’ “Fiyat artışlarıyla mücadeleyi teolojik yaklaşımlarla ilişkilendirmek, her zaman vurguladığımız liyakat sorununa işaret ediyor. Yani faiz enflasyona neden olmaz, tam tersine faizin nedeni enflasyondur. Enflasyonun bir diğer nedeni ise geleceğe yönelik beklentilerin olumsuz yönde değişmesidir. Şirketler ve bireyler gelecekte tahsilat veya ödeme sıkıntısı çekeceklerini düşünüyorlarsa “Fiyatlara risk primini de koyuyor. Böylece fiyatlar artıyor, enflasyon da artıyor. Bunun sorumlusu ekonomik yönetim ve siyasi iktidardır.” söz konusu.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, yerli üreticiyi koruyacak ve destekleyecek finansal modellerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Gümrük idarelerinin güçlendirilmesi ve hizmetlerin daha etkin sunulması amacıyla önemli modernizasyon çalışmaları yürütüldüğünü kaydeden Aksu, “Gümrüklerdeki teknolojik altyapının ve işçi kapasitesinin güçlendirildiği biliniyor. Gümrük süreçlerinin dijital ortama taşınması ve bu sayede mağduriyetlerin en aza indirilmesi” Dış ticaret süreçlerinde karşılaşılan zaman ve maliyet kayıpları.” “İndirme konusunda genişleyen hacme bağlı olarak çalışmalar hızlandırılmalı, teknik cihaz ve sistemler her alanda yaygınlaştırılmalıdır.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, “Türkiye ekonomisinde önemli yapısal sorunlar var. Öncelikle yurt içi tasarruflar yeterli değil, yani cari açık var. Bu sorun çözülemeyen ve giderek ağırlaşan bir sorundur. uzun yıllardır devam ediyor.” söz konusu.

Türeli, “faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur” tezinin mevcut ekonomik krizi doğurduğunu, kiralar ve diğer ürün fiyatlarının arttığını, bu sorunlarla polis yöntemleriyle baş etmenin mümkün olmadığını söyledi.

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “Çıraklık kurumu sektörümüz açısından büyük bir açıktı. İki yıl öncesine kadar yaklaşık 190 bin çıraklık öğrencisine destek veriliyordu. Şimdi bu sayı bir milyonu aştı. Organize Sanayi Bölgelerinde meslek liseleri açıldı” dedi. (OSB) çok değerli, “Nitelikli eğitim veriliyor. Bunların sayısının arttırılması gerekiyor. OSB’lere ruhsat verilirken meslek lisesi açılması şart olabiliyor. Bu geleceğimiz için önemli bir yatırımdır.” dedi.

Kırkpınar, “üç harfli piyasalar”la mücadele edilmesi gerektiğine inandığını belirterek, “Gıdanın tarladan vatandaşa ulaşması noktasında üretim zincirinin sağlıklı işlemesi için ciddi bir denetim yapılması gerekiyor. Aynı şirketler farklı şirketler adı altında faaliyetlerine devam ediyor. Anadolu’nun çeşitli köylerinde bu marketler açılıyor. Sürücü kursu.” “Eczanelere uygulanan tedbirler bu marketlere ve AVM’lere de uygulanabilir.” değerlendirmesini yaptı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Medeni Yılmaz, Türkiye’nin konumu itibariyle tarım ve hayvancılığa çok uygun olduğunu ancak üretimde hak ettiği yerde olmadığını söyledi.

Tarımda ithalat ve ihracat rakamlarını hatırlatan Yılmaz, “Elbette girdi maliyetleri çok yüksek. Ancak tarım ve hayvancılığa karşı da nüfus hareketleri gelişiyor. Köyler boşaldı, tarımla uğraşan insan sayısı ve genç sayısı arttı.” Köylerde yaşayan nüfus azaldı. Köylerde yaşayan nüfusun yaş ortalaması arttı. Vatandaşlarımız tarımsal üretimden vazgeçti.” “Bu bizi gıda ithal etmeye zorladı.” söz konusu.

haberbeytussebap.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu