Haber

Bakan Karaismailoğlu: Avrasya Tüneli’nden 6 yılda 97 milyon araç geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan Avrasya Tüneli’nin 6 yıldır İstanbul trafiğini rahatlattığını ve açılışından bu yana 97 milyon aracın geçiş yaptığını belirtti. Karaismailoğlu, 1 Mayıs itibarıyla 232 bin 452 motosiklet sürücüsünün de tüneli tercih ettiğini kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Tünelin resmi açılışının 20 Aralık 2016’da yapıldığını ve araç geçişine 22 Aralık 2016’da başlandığını hatırlatan Karaismailoğlu, “Dünyada kıtaları birbirine bağlayan ilk ve tek çift katlı karayolu tüneli olan Avrasya Tüneli 2016’da açıldı. 6 yıldır boğaz geçişlerinde sürücülere hızlı, güvenli ve konforlu bir alternatif olarak hizmet veren tünel, 5 kilometre uzunluğundaki tünel, kıtalar arası en hızlı araç geçişini sağlıyor.

9 Kasım’da Avrasya Tüneli’nden 71 bin 110 aracın geçtiğine, 2022 geçiş rekorunun kırıldığına işaret eden Bakan Karaismailoğlu, Aralık ayında günlük ortalama geçişin 63 bin olduğunu bildirdi. Karaismailoğlu, açılışından bu yana Avrasya Tüneli’nden toplam 97 milyon aracın geçtiğini açıkladı. Ayrıca Karaismailoğlu, motosiklet kullanımına izin verilen Avrasya Tüneli’ni 1 Mayıs 2022 itibarıyla 232 bin 452 motosiklet sürücüsünün tercih ettiğini bildirdi. 134,1 milyon doları çevreden, 212,1 milyon doları diğer kalemlerden olmak üzere toplam 765,2 milyon dolar tasarruf ediyoruz. 2 milyar dolar milli gelir, 4,1 milyar dolar üretim, 340,4 milyon dolar ihracat, vergi 116,5 milyon dolar katkı sağlarken, istihdama yıllık etkisi 7,7 bin kişi oldu. Avrasya Tüneli, diğer boğaz geçiş alternatiflerinin seyahat sürelerine göre 11 Kasım’da Kozyatağı – Bakırköy istikametinde akşam trafiğinde kullanıcılarına 133 dakika zaman kazandırdı. Kozyatağı-Bakırköy istikametinde ise ortalama dakika sürüyor. Ayda 54 dakika akşam saatlerinde, Bakırköy-Kozyatağı istikametinde ise sabah saatlerinde. Talama 34. dakikada gerçekleşti” dedi.

Avrasya Tüneli’nin birçok uluslararası ödüle de sahip olduğunun altını çizen Bakan Karaismailoğlu, Düzenleyici Hareketli Aydınlatma Sistemi (Pacemaker) ile tüneldeki araç hızının sabitlendiğini ve trafik verimliliğinin yüzde 8,5 oranında arttığını bildirdi. Uygulama alanında herhangi bir trafik kazası yaşanmadığına dikkati çeken Karaismailoğlu, trafik sıkışıklığının yaklaşık yüzde 53 oranında azaldığını, egzoz gazlarının ise yüzde 12’ye varan oranda azaldığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu