Ekonomi

Egeli ihracatçılardan 6 ülkeye ‘tarım’ hedefi

İZMİR (İGFA) –Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, “Birliğimizin düzenlediği Alım Heyeti Organizasyonunda Nijer, Tacikistan, Moritanya, Kosova, Rusya ve Gana’dan ithalatçıların katılımıyla 17 Türk firması 200’ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.

EİB’den söz konusu 6 ülkeye 2023 yılında ihracat 698 milyon dolara ulaştı. Bu ülkelere kısa vadede 1 milyar dolarlık ihracat potansiyeli var. Bu düzenlemenin olumlu sonuçlarını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Türkiye 2023 yılında yüzde 2,8 artışla 35 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri ise 7 milyar 315 milyon dolarlık artışla Türkiye tarım ürünleri ihracatının yüzde 20’sini tek başına gerçekleştirerek Türkiye şampiyonu oldu. yüzde 8,8. Dünyanın tarım deposu Ege Bölgesi olarak 2023 yılında da liderliğimizi sürdürdük. 2024 yılında da bu olumlu trendin devam edeceğine inanıyoruz.” söz konusu.

Başkan Eskinazi, “Yüksek teknoloji yatırımları ve sürdürülebilirlik vizyonuyla önümüzdeki dönemde 10 milyar dolarlık tarımsal ihracata ulaşacağımızı öngörüyoruz. Dünyanın gıda arz güvenliğini geleceğe hazırlamak için üretim aşamasına odaklanmalıyız. Ürünlerin yüzde 30’u sofralara ulaşmadan israf ediliyor. Gıda israfının önüne geçmeliyiz. Yeşil teknoloji endüstrisi Greentech büyüyor. Küresel çevre teknolojileri pazar hacminin 2030 yılında 9,4 trilyon euroya çıkması bekleniyor. Blockchain, büyük veri ve yapay zeka, tarım sektöründe büyük çaplı bir değişim yaratıyor. “Sürdürülebilir tarım ancak otomasyon ve veri biliminin uygulanmasıyla gerçekleşebilir.” dedi.

Jak Eskinazi, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın İkinci Yılı. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile açıklanan tarımda enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik 2030 yılına kadar yapılacak 600 milyon dolarlık yatırımın, ülkemiz için değerli bir kilometre taşı olacağına inanıyoruz. EİB olarak pestisit kontrolünden besin kayıplarının önlenmesine kadar birçok projeye yatırım yapıyoruz. Hedeflerimize ulaşabilmek için yüksek teknoloji yatırımlarında, İyi Tarım Uygulamalarında ve Organik Üretimde devlet teşvikleri çok önemlidir. “Tarımda öncü bir bölge olarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine hizmet eden yeni yatırımlara her zaman ihtiyacımız var.” söz konusu.

sebenajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu