Haber

Ermenistan geçen yıl 400 milyon dolardan fazla elmas ihraç etti

Ermenistan ekonomiBakan Vahan Kerobyan, 2022 yılında işlenmiş elmas ihracatının 400 milyon doları aştığını belirtti.

Ermenistan’ın resmi haber ajansı Armenpress’te yayınlanan röportajda Bakan Kerobyan, ülkesinin ihracatının geçen yıl yüzde 77 arttığını ve bunun önemli bir kısmının yeniden ihraç edilen ürünlerden oluştuğunu belirtti.

Özellikle elmas işleme alanında dikkat çekici gelişmelerin yaşandığına işaret eden Kerobyan, “2020 yılında toplam işlenmiş elmas ihracatımız 75 milyon dolar, 2021 yılında yaklaşık 175 milyon dolar iken, 2022 yılında ihracatımız 400 milyon doları aştı.” söz konusu.

Elmas işleme alanında ihracatın daha da artmasını beklediklerini vurgulayan Kerobyan, “Geçen yıl dünyanın birçok büyük elmas şirketi Ermenistan’da elmas işleme fabrikaları kurmak için projelere başladı ve bunlar şu anda tamamlanma aşamasına geldi.” ifadesini kullandı.

Söz konusu fabrikaların yılın ilk çeyreğinde açılmasını temenni ettiklerini belirten Kerobyan, 2022’de kuyumculuk işleri ihracatının ilk kez 100 milyon doları aştığını kaydetti.

Türkiye ile arayı açmak ekonomide gelişme yaratacak

Kerobyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki direkt hava kargo ticaretine de değindi.

İki ülke arasındaki sistemli hava kargo ticaretinin şu anda başlamadığına değinen Kerobyan, ticaretin başlaması durumunda önlemlerin büyük olmayacağını söyledi.

Kerobyan, şu anda ticaretin çoğunlukla Gürcistan üzerinden kara yoluyla yapıldığını ve bunun hava yoluyla değiştirilmesinin sorun olacağını belirtti.

Türkiye ile ufkun açılmasının ekonomide büyük bir gelişme yaratacağını kaydeden Kerobyan, ufkun açılmasıyla birlikte Türkiye ve Ortadoğu pazarlarına erişimin sağlanacağını ifade etti.

2022’de işlenmiş elmas ihracatı 757 bin karat

Ermenistan’da işlenmiş elmaslar en büyük ihracat kalemlerinden biri olarak biliniyor.

Ermenistan Gümrük Servisi’ne göre 2022’de işlenmiş elmas ihracatı yüzde 87 artarak 757 bin karat oldu.

Yeniden işlenmiş elmas ürünlerinin %83’ü BAE’ye ve %15,7’si Rusya’ya ihraç ediliyor. Hong Kong, Belçika, ABD, Beyaz Rusya, Gürcistan, İsrail, Almanya, Çin ve Tayland az da olsa ihracat yapılan ülkelerin ortasında yer almaktadır.

Ermenistan, işlediği elmasın yüzde 52’sini Hindistan’dan, yüzde 21’ini Rusya’dan ve yüzde 13,6’sını Hong Kong’dan ithal ederken; BAE ayrıca Beyaz Rusya, Belçika, Güney Afrika, İsrail, Tayland, Çekya, Almanya ve Kanada’dan küçük miktarlarda elmas satın alıyor.

Hindistan’ın en büyük elmas şirketi olan KGK Group’un Ermenistan’da elmas işleme fabrikası açması ve şirketin bu yıl 300 milyon dolar ihracat yapması bekleniyor.

ayvalik-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu