Dünya

G20 Nihai Deklarasyonunda tahıl koridoru çağrısı

G20 Başkanlar Zirvesi’nin ilk gün oturumları sona erdi. Yayınlanan G20 Nihai Bildirgesi’nde şu ifadeler kullanıldı: “Nükleer silahların kullanılması veya kullanılması tehdidi kabul edilemez.”

Dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden ülke başkanlarının bir araya geldiği G20 zirvesi bugün gerçekleştirildi. Zirvenin bu yılki teması “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” olarak belirlendi. İki gün boyunca devam edecek toplantıların ana gündem maddeleri arasında küresel borç krizi, uluslararası borç yapısındaki yenilikler, kripto para düzenlemeleri, jeopolitik belirsizliklerin güç ve gıda güvenliğine etkisi gibi konular yer alıyor.

Türkiye’ye teşekkür ederiz

9-10 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek zirvenin bugünkü oturumu sona erdi. Yayınlanan G20 Sonuç Bildirgesi’nde şu ifadeler kullanıldı: “Nükleer silahların kullanılması veya kullanılma tehdidi kabul edilemez.” Söz konusu bildiride Türkiye ile ilgili şu ifadeler kullanıldı: ‘Rusya’nın besin ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarlarına erişimine yönelik Türkiye ve BM’nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşmaları yönündeki çabaları takdirle karşılıyoruz.’

Söz konusu belgede G20 ülkelerinin Ukrayna’nın işgali konusunda fikir birliğine vardığı belirtildi. Bildirgenin ilk satırında şöyle deniyordu: ‘İnsanlığın büyük acılarını ve dünya çapındaki savaş ve çatışmaların olumsuz etkilerini derin endişeyle not ediyoruz.’ G20 ülkeleri bildirgede savaştan dolayı Rusya’yı suçlamadı. Bunun yerine savaşın yol açtığı insani acılara dikkat çekildi. Bu yöntemle hem Batı hem de Rusya ortak bir noktada buluşmayı başardı.

Nihai beyan
G20 Nihai Bildirgesi’nde “Nükleer silahların kullanılması veya kullanılma tehdidi kabul edilemez.” Söylendi.

Rapordan öne çıkanlar:

– Rusya’nın besin ve gübrelerinin dünya pazarlarına erişimine yönelik olarak Türkiye ve BM’nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşmaları yönündeki çabaları takdirle karşılıyoruz.

– Tahıl, gıda ürünleri ve gübrelerin Rusya ve Ukrayna’dan derhal ve engellenmeden kaldırılması çağrısında bulunuyoruz.

G20 maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri, Ekim 2023’te kripto para birimi yol haritasını ileriye taşımayı tartışacaklar.

– G20 Finansal İstikrar Kurulu’nun kripto varlıkların faaliyetlerinin düzenlenmesi, kontrolü ve gözetimine ilişkin üst düzey önerilerini onaylıyoruz.

– Gelişmekte olan ülkelerin 2030 yılına kadar emisyon hedeflerini tutturabilmeleri için 5,8-5,9 trilyon dolarlık bir ihtiyacın olduğunu belirtiyoruz.

– Gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon/emisyona geçişlerini desteklemek için düşük maliyetli finansman elde etmelerini kolaylaştırmak için çalışacağız.

– Mevcut hedef ve politikalar aracılığıyla küresel ölçekte yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılmasına yönelik çabaları sürdürecek ve teşvik edeceğiz.

haber-orhangazi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu