Haber

HAK-İŞ’ten “1 Mayıs” açıklaması

HAK-İŞ, Asgari Fiyat Tespit Komisyonu yapısının katılımcı bir yaklaşımla ve Kamu Çerçeve Protokolü’ne tüm kamu çalışanlarının dahil edildiği bir modelle yeniden tanımlanmasını talep etmiştir.

Konfederasyondan yapılan açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında hazırlanan bildirgenin HAK-İŞ teşkilatına gönderildiği belirtildi.

Bildiride, Kamu Çerçeve Protokolü’nde yer alan taleplerin karşılanması ve sürecin bir an önce tamamlanması, ekonomik büyümeden hak edilen payın alınması, sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi, daha adil bir vergi sisteminin getirilmesi, bireye dayalı düzenli bir asgari gelir yardımı sisteminin kurulması yer aldı. , İnsanlara yönelik şiddet ve tacizin sona ermesinden, C190 numaralı ILO sözleşmesinin onaylanmasından, afete hazırlık, müdahale ve yeniden yapılanmaya, deprem, sel gibi doğal afetlere karşı güvenli evler ve şehirlerin inşasına kadar detaylı taleplerde bulunuldu. ve yangınlar.

Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlere sağlık, yaralılara şifa dileklerinin yer aldığı bildiride, şu ifadelere yer verildi:

“Emeğin, alın terinin, dayanışmanın ve yardımlaşmanın gücüne inanan Konfederasyonumuz, deprem bölgesinde başta üyelerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımıza destek olma davetini yineler. HAK-İŞ olarak, vatandaşlarımızın yaralarını saracağımızı söylüyoruz.” Millet olarak tüm gücümüzle, gayretimizle Allah’ın izniyle. Depremzedelerin ve ülkemizin acısını paylaşıyoruz. Tüm yaşananlara rağmen yeniden ayağa kalkacağımıza inanıyor, mücadelemize umutla devam edeceğiz.”

“Türkiye’nin geleceği için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

HAK-İŞ’in ülkenin birlik ve bütünlüğü, emeğin geleceği için mücadele ettiği vurgulanan açıklamada, “Birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla meydanlardaki güçlü sesiniz olmaya devam edeceğiz. işsizlik ve gelir kaygısı olmadan onurlu bir yaşam.” ifadesi yer aldı.

HAK-İŞ olarak Türkiye’nin geleceği, istikrarı, huzuru ve inancı için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” Türkiye için tarihi öneme sahip Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri üzerinde duruldu ve başarılar diledi.

“Milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı almak istiyoruz”

Tüm çalışanları ve toplu sözleşme düzenini koruyacak ve çalışanların aileleri ile insanca yaşamalarına olanak sağlayacak ücret düzenlemeleri talebinin yer aldığı bildirgede, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının katılımcı bir yaklaşımla yeniden tanımlanması istendi.

Açıklamada, “Milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı almak, insanı merkeze alan daha adil ve sürdürülebilir bir ekonomi için, sistemli bir şekilde bireyi esas alan asgari gelir yardım sisteminin kurulması, alt uç Emekli maaşlarının asgari fiyat düzeyine, tüm işçilerin fiyatları enflasyona karşı” denildi. Korunmasını talep ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Beyannamede, kriz döneminde vergi oranlarının düzenlenmesi ve tüm ücretlilerden alınan vergi oranının yüzde 10 olarak belirlenmesi, aile yükümlülüklerini dikkate alan bir vergi sistemi, personele izin verecek bir düzenleme talep edildi. kapsam dışında olanların ekibe dahil edilmesi, ekibe katılan işçilerin atanması, yerleşme hakkının verilmesi, tüm kamu çalışanlarının Kamu Çerçeve Protokolü’ne dahil edildiği bir model vardı ve orada 6772 sayılı Kanun uyarınca ek ödeme alamayan belediye şirketlerinin çalışanları kapsamına kamu çalışanlarının da dahil edilmesi talepleri olmuştur.

Açıklamada, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının olmadığı bir çalışma hayatı, kayıt dışı istihdamın ve çocuk işçiliğinin önlenmesi, işsizlik oranlarının düşürülmesi ve 2014 sayılı İş Kanunu’nun güncellenmesi konularına dikkat çekildi. kanun çerçevesinde kıdem tazminatı kuralına bakılmaksızın uygulanmalı, kıdem tazminatına erişim kolaylaştırılmalı ve teminat sağlanmalıdır.

“Kadın, genç ve engelli istihdamını artırmak istiyoruz”

Açıklamada, kamuda çalışan geçici personelin kadrolu işçi ekiplerine nakline yönelik taleplerinin tam anlamıyla hayata geçirilmesi için çalışmalarını sürdürdükleri belirtildi.

“Mevsimlik kamu çalışanlarının hizmet akitleri askıya alınırken haklarını kaybetmemeleri için yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Engelli ve yaşlılar başta olmak üzere tüm hassas gruplar için güvenli ve erişilebilir şehirler istiyoruz. Kadın istihdamını artırmak istiyoruz. , gençler ve engelliler İstihdam olanakları ve istihdam olanakları istiyoruz. Kalıcılıklarının iyileştirilmesini istiyoruz. Kadına yönelik şiddet ve tacizin son bulmasını istiyoruz. Çocuk istismarının ve çocuk işçiliğinin önlenmesini istiyoruz.”

Bildiride, ILO’nun C190 Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanması talebi de aktarılırken, “Şiddete Sıfır Tolerans Sertifikası” önerilerinin işyerlerinde imzalanması ve uygulanmasına da yer verildi.

Açıklama 1 Mayıs’ta meydanlarda okunacak

20 iş kolunun tamamında Sektörel Sosyal Diyalog Kurullarının kurulması ve sosyal diyalog mekanizmalarının tam katılım doğrultusunda bir anlayışla yeniden yapılandırılması gerektiğinin belirtildiği bildiride, Ekonomik ve Sosyal Sektörün aktif bir şekilde toplanması talebi Komite, Üçlü Danışma Konseyi ve Çalışma Meclisi dahil edildi.

Bildiride, afete hazırlık, müdahale ve yeniden inşa politikalarının oluşturulması gerektiğine de işaret edildi. Çalışma hayatının dijitalleşme ve yeşil dönüşüm süreçleri, mülteci ve göçmenler, işsizlik ve zorlu durumlarda kısa çalışma ödeneği imkanları, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller konusunda da talepler aktarıldı.

Açıklamada, kamuoyuna duyurulan bildirgenin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında Kahramanmaraş ve İstanbul başta olmak üzere illerin meydanlarında okunacağı kaydedildi.

haber-tillo.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu