Ekonomi

İstanbul’da scooter kullanımında yeni dönem başlıyor

Fransa’nın başkenti Paris’te yasaklanan scooter kiralamanın ardından İstanbul’da da scooter için eylem planı hazırlandı.

Özellikle kısa mesafelerde şehrin birçok noktasında sıklıkla kullanılan scooter’ların bazen park sorunu bazen de kazalarla kullanımı için yeni bir dönem başladı. Eylem planı ile standartların getirildiği scooter kullanımında keyifli parkların önüne geçilecek.

İstanbul’da 1500 yeni park yeri kurulacak, hız limiti ile birlikte eğitim kuralı da getirilecek. İBB’nin pilot alanlarda hayata geçirdiği park alanlarına ek olarak Mecidiyeköy’de de scooter park alanı oluşturuldu. Yapılan çalışmalara rağmen scooterların hala direklere ve metro raylarına takılı olduğu görüldü.

1500 park yeri

Eylem Planı ile ilgili detayları paylaşan Utku Cihan, “Bu eylem planında sahada yaşanan sorunların çözümüne yönelik maddelerimiz var. En önemli sorunlardan biri scooterların park sorunuydu. Farklı alanlarda, kaldırımlarda bırakılıyorlar. ya da ağaçlara direklere bağlı… Bu bizim birinci önceliğimizdi, bunun için aslında pilot uygulama yaptık Kadıköy, Şişli ve diğer bölgelerde… İstanbul’da bu alanların otopark ihtiyacını karşıladığını ve işe yaradığını gördük. Bunun için de firmalarla görüştük, tüm İstanbul’da, scooter kullanılan tüm semtlerde, 500 noktadaki park alanlarını firmaların katılımıyla tamamlamış olacağız.Bütün bu noktalar 6 ayda tamamlanacak.A park alanı yaklaşık 15-20 scooter bağlanabilmektedir.Kirlilik yaratmayacak şekilde bağlama sağlanmaktadır.Bu alanlarda 6 ay içerisinde İstanbul genelinde scooter park noktaları tamamlanacaktır.” diye konuştu.

Açılış ücreti yok

Cihan, “Scooter kiralayanlar bu alanlardan alır ya da ayrılırsa tüm firmalarla anlaşmamız bu alanları kiralayanlardan açılış fiyatı alınmayacağı yönünde. Bütün firmalar bunu uygulayacak. Bu nedenle teşvik niteliğinde. Otopark alanlarını terk etmek yasak olandan daha değerli, insanları bu alanlara teşvik etmek içindi.Dolayısıyla açılış ücreti alınmayacağı için bu toplam ücretin yüzde 15’ine tekabül ediyor. Açılış fiyatı gelmeyince insanlar bu alanları biraz daha terk etmeye başlayacak. Bu vesileyle yavaş yavaş bir kültürün oluşacağını düşünüyoruz” dedi.

habergevas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu