Yaşam

İzmir’in ’Fırtına’sı yayın hayatına başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Akdeniz Akademisi’nin Yeniden Akdeniz (Tasarım), Yeniden Akdeniz (Ekoloji) ve hakemli bir akademik dergi olan Meltem adlı süreli yayınlarının en yenisi olarak hayata geçen Fırtına, bir kent ve yaşam kültürü dergisi niteliğiyle öne çıkıyor. Yayın ekibinde tasarımcı, gazeteci, müzisyen, akademisyen, yazar, iletişim uzmanı olmak üzere farklı disiplinlerden isimlerin yer aldığı derginin genel koordinatörlüğünü Çiçek Tezer, yayın koordinatörlüğünü Helin Küçük ve editoryal süreçlerini ise Sarp Keskiner yürütüyor.

Latince’de ‘’Bona Fortuna’’ (İyi Şanslar) anlamına gelen, Antik Yunan’da ise talih ya da kader tanrıçası olarak bilinen Tyche’ye verilen isimlerden biri olan Fortuna’dan ilham alan Fırtına dergisinin ilk sayısında İzmir’den tüm Akdeniz coğrafyasına selam gönderen içerikler yer alıyor.

Dergide, Gazze halkından depremin yıktığı Hatay’a , bu yıl 140. yaşı kutlanan İzmirli filozof Baha Tevfik’ten İtalyan yazar Simona Morini’ye Akdeniz coğrafyasına iz bırakmış olaylar, isimler ve hikayelerin izi sürülüyor.

‘BİR TÜR YURTTAŞ GAZETECİLİĞİ ÖRNEĞİ’

İzmir’in bir kültür politikası geliştirme çalışmalarına 2009’dan bu yana destek veren; Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi bölüm başkanı ve aynı zamanda İzmir Akdeniz Akademisi başkanı Doç. Dr. Serhan Ada, Akademi’nin yeni yayınının katılımcı bir süreç sonunda İzmirlilere sunulduğunu belirterek dergi hakkında şöyle konuştu:
‘’İzmir Akdeniz Akademisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kenti Akdenizli kimliğiyle, Akdeniz’deki paydaşlarla işbirliği içinde konumlandırma stratejisinin bir ürünü.
12 yıldır faaliyetlerine devam eden Akademi, her türlü araştırma, proje çalışmalarını İzmirliler’le paylaşarak yürütüyor. İki süreli yayın organı var. Biri, akademik niteliği ağır basan, yılda iki kez yayımlanan Meltem. Diğeri bu yıl Mart ayı sonunda yayına başlayan ve her mevsim yayımlanacak, Fırtına. Katılımcı bir süreç sonunda İzmirliler’e sunulan Fırtına, İzmir’in yanısıra Venedik’den Gazze’ye Akdeniz’den kolektif çabalarla yaratılıyor. Her cinsten ve yaştan İzmirlilere vapur iskeleleri dahil kamuya açık yerlerde ulaşmayı hedefleyen Fırtına bir tür ‘yurttaş gazeteciliği’ örneği. Gelecek sayılarında daha geniş bir yazar, fotoğrafçı, tasarımcı ekibiyle yol almayı amaçlayan dergi İzmir’in Akdeniz’deki iddiasının önemli kanıtlarından biri.

İki yayın ve iki rüzgâr: ‘Meltem’ denizleri ılıtıp karaları serinleten Akdeniz’in tatlı rüzgârı, talih tanrıçası Fortuna’nın adından türetilen ‘fırtına’ yelkenleri şişirip uzak denizlere doğru seyre imkân veren güçlü rüzgâr.”

Fırtına’nın ilk sayısında İzmir mutfağına geniş bir yer veriliyor. Midyeden boyoza, cibes’den rokaya İzmir’e özgü lezzetler üzerine Sarp Keskiner ile yazar Ahmet Nedim Atilla’nın söyleşisi Akdeniz mutfağının belirleyici unsurlarından biri olan İzmir mutfağının çeşitliliği ve yaratıcılığına dair keyifli bir okuma sunuyor.

Altınova’nın Ege Lokantası; sübyenin İzmir mutfağında artık bir nostalji olarak anımsanan tadı, Borga Kantürk ve Özge Calafato’nun Sayfiye Raporu, Kuzey Ege’nin Midilli’yi gözleyen dağ köyü Merdivenli; Yücel İzmirli’den 50 ve 60’lı yılların Karşıyakası’nda siesta zamanı gibi konular Fırtına’nın ilk sayısında okurlarla buluşuyor.

Ücretsiz olarak sunulan dergi, içerik katkısında bulunmak isteyen okurlarla etkileşimi ön plana alan yayın çizgisiyle farklılaşmayı amaçlıyor. Fırtına, vapur iskeleri, metro durakları gibi kamusal alanlarda ve kentin farklı noktalarında okurun karşısında olacak.

İzmir Akdeniz Akademisi hakkında daha fazla bilgi için: İzmir Akdeniz Akademisi (izmeda.org)

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu