Haber

Türkiye ile BAE arasında imzalanan anlaşmada Peker iade ediliyor mu? Jet’in avukatından açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE ziyareti sırasında iki ülke arasında 13 farklı anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalardan birinin de suçluların iadesine yönelik olduğu iddia edildi. Ancak BAE’de yaşayan Sedat Peker’in Türkiye’ye iadesi gündemdeyken Peker’in avukatı, “BAE yıllardır İnterpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını uygulamak zorunda kalacaktı. Dolayısıyla sadece taraflar arasında iade anlaşmasının imzalanması Sedat Peker’in kararıydı. İade edileceğini göstermediği gibi bugüne kadar bu anlaşmanın olmaması da iade edilmeyeceğinin garantisi değildi.” ifadelerini kullandı.

“GERİ DÖNÜŞ” MADDESİ GÜNDEM OLUŞTURDU

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında çeşitli alanlarda 13 belge imzalanarak kabul edildi. Anlaşmaların toplam tutarı 50,7 milyar dolar olarak belirlendi. Bu anlaşmaların iki ülke arasındaki suçluların iadesini de kapsadığı iddia edildi. Bu noktada gözler BAE’de dijital izolasyon altında bulunan Sedat Peker’e çevrildi.

“BAE’NİN DURUMUNU HUKUK DEĞİL İRADE BELİRLER”

Sedat Peker’in avukatı Ersan Barkın, Halk TV’ye yaptığı açıklamada, “Birleşik Emirlikler ile Türkiye arasında iade anlaşması yoktu ama bir BAE, Interpol’e üye devletlerden biriydi. Türkiye’ye iade edilmemesinin nedeni iade anlaşmasının olmaması değildi. Sedat Peker’in Birleşik Arap Emirlikleri’nin koyduğu şartlara uyması ve Arap geleneğine sığınan bir kişinin iadesi örneğinin olmaması, bu güne kadar gelen süreci oluşturdu. Sedat Peker’in iadesi gerekirse BAE, yıllardır İnterpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını uygulamak zorunda kalacaktı. Dolayısıyla taraflar arasında iade anlaşmasının imzalanması Sedat Peker’in iade edileceğini gösterdiği gibi, bu anlaşmanın bugüne kadar olmaması da iade edilmeyeceğinin garantisidir. Değildi. Dolayısıyla duruşunu belirleyen hukuk değil BAE’nin iradesiydi. Bundan sonra değişip değişmeyeceğini söylemek mümkün değil.”

borckaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu