Haber

ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa’dan yetkililer BM temsilcisi Pedersen ile Suriye’yi görüştü

Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve ABD’den yetkililer, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile Suriye’deki krizi görüşmek üzere 24 Ocak’ta Cenevre’ye geldi.

Basına kapalı ve büyükelçi düzeyinde gerçekleşen görüşmeye ilişkin 4 ülkeden ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, “BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Pedersen’in, BM Genel Kurulu’nun 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye’deki ihtilafa siyasi çözüm bulunması yönündeki çabalarına desteğimizi yineledik.” ibaresi yer aldı.

Açıklamada, ülke çapında ateşkes, keyfi olarak gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması ve özgür ve adil seçimler de dahil olmak üzere 2254 sayılı Kararın tam olarak uygulanmasına yönelik kesin bir taahhüt ifade ediliyor ve mültecilerin ve ülke içinde sadık, onurlu ve istekli bir şekilde geri dönmeleri çağrısında bulunuyoruz. Yerinden olmuş kişiler. BM standartlarına uygun koşulların yaratılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Bildiride, “BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Kararı tek geçerli çözüm olmaya devam ediyor. BM Özel Temsilcisi aracılığıyla kalıcı bir çözüme kademeli olarak ulaşılabilmesi için bu çerçeve altında bölgedeki ortaklar ve muhalefetle tam angaje olarak çalışmayı dört gözle bekliyoruz.” kelimeler yer aldı.

Toplantının BM Suriye Özel Temsilcisi’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda Pedersen’in BM Genel Kurulu’nun 2254 sayılı kararıyla ilgili son gelişmeler ve meselelere ilişkin yorumları, güven inşa etmeye yardımcı olabilecek adımları da içeren, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri, Cenevre’de. Suriye büyükelçileri ile Suriye’de yaptığı görüşmeyi takdir ettiği belirtildi.

Pedersen, 23 Ocak’ta Cenevre’de Suriye Müzakere Kurulu Lideri Bedir Camus ve Suriye Anayasa Komitesi’ndeki muhalefetin eş lideri Haydi el-Bahra ile ilk görüşmeye gelmişti.

habercamoluk.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu