Haber

Ankara’da imzalar atıldı… Tüm deniz trafiği izlenecek

ANKARA (İGFA) –Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulması Projesi İmza Töreni, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizcilik sektöründe son 22 yılda çok değerli atılımlara imza atıldığına dikkat çekerek, “Türk sermayeli deniz ticaret filosu 2002 yılında dünya sıralamasında 17’nci sırada yer aldı. 8,9 milyon deadweight ton, bugün ise 45,7 milyon deadweight tondur.” 12. sırada yer alıyor. Türk Bayraklı gemilerimiz, denizcilik alanında dünyanın en prestijli denetim rejimi olan Paris Memorandumu’nda 2008 yılından bu yana beyaz listede yer almaktadır ve bugün Türk Bayrağı, denizcilik sektöründe dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer almaktadır.” dedi. .

Marina kapasitesinin 25 binin üzerine çıkarıldığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, ülke limanlarına uğrayan kruvaziyer gemi sayısının bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 1.192’ye, kruvaziyer yolcu sayısının ise 53 arttığını belirtti. yüzde 1 milyon 542 bine yükseldi. Bu yıl da devam edeceklerini ve 2 milyon yolcuyu aşmayı hedeflediklerini vurguladı. Bakan Uraloğlu, deniz taşımacılığı faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla ÖTV’si sıfıra indirilen akaryakıt uygulamasıyla denizcilik dairesine destek vermeye devam ettiklerini vurgulayarak, bu kapsamda yaklaşık 11,5 milyar lira destek ve 6,7 milyon ton akaryakıt sağladıklarını belirtti. 2004 yılından bu yana destek.

Ro-Ro ve Ro-Pax gemilerinin limanlarda bayrak ayırt etmeksizin ödediği kılavuzluk ve römorkör ücretlerinin Bakanlık tarafından karşılanacağını belirten Uraloğlu, “Bu kapsamda verilen ilk teşvikle yeni bir Ro-Ro projesi başlatıldı. İzmir-Sete arasında hat açıldı. Şu ana kadar açılan bu hatta yaklaşık 25 milyon lira harcama yapıldı.” “Destek verildi ve 5 bin 361 yük taşıyan araç, yolu kullanmadan ve sınır kapılarımızda sıkışıklık yaşanmadan Fransa’dan Avrupa Birliği topraklarına ulaştı.” İfadelerini kullandı.

KKTC İLE DENİZ TİCARETİNDE ELLEÇLEME BÜYÜKLÜĞÜ 2,45 MİLYON TONA ÇIKTI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki deniz ticaretine de değinen Bakan Uraloğlu, “2022 yılında 1,9 milyon ton olan yük elleçleme miktarı, 2023 yılı sonunda yüzde 29 artışla 2,45 milyon tona yükseldi. taşıma, 2022’de 68 bin 300 ton.” Araçlar taşınırken bu sayı 2023 yılında yüzde 8 artarak 73 bin 800’e çıktı. Önümüzdeki yıllarda da bu artışların devam edeceğine, hem ülkenin huzur hem de refahı için üzerimize düşeni kararlılıkla yapmaya devam edeceğimize yürekten inanıyorum. Kıbrıs Türk halkı ve vatanımız.” dedi.

Öte yandan Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Yetkilendirme Projesi’nin faydalarına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulması Projesi ile Doğu Akdeniz’deki etkinliğimizi artıracağız, çıkarlarımızı koruyacağız” dedi. mavi vatanımızda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çevre denizleri ve ülkemizin ortasındaki deniz.” “Sahadaki tüm deniz trafiğini izleyebileceğiz. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu anlamda kapasiteye sahip olmasını sağlamak amacıyla geliştirilen projede, altyapımızın tamamını millileştirecek yazılımla millileştireceğiz. Tamamen milli olarak geliştirilecek ve böylece bu alanda teknolojik bağımsızlık sağlanacak.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu