Haber

Antarktika’nın Kıyamet Buzulu’nun çatlaklarına sızan sıcak su erimeyi hızlandırıyor

Antarktika’nın batısındaki “Kıyamet Günü Buzulu” olarak da bilinen Thwaites Buzulu’nu inceleyen bilim insanları, dev buzulun çatlaklarından sızan sıcak suyun erimeyi hızlandırdığını açıkladı.

CNN’in bildirdiğine göre, 13 ABD’li ve İngiliz bilim adamından oluşan grup, 2019’un sonlarında ve 2020’nin başlarında yaklaşık altı haftalık bir buzul araştırması yaptı.

Bu kapsamda “Icefin” olarak bilinen su altı robot aracı ile sensörlerle bölgede araştırma yapıldı.

Çalışma, ılık su yarıklara ve teraslar olarak bilinen diğer açıklıklara doğru ilerlerken, kabaca ABD’nin Florida eyaleti büyüklüğündeki bir buzulda yılda en az 30 metre yanal erime meydana geldiğini belirledi.

Araştırmacılar, buzuldaki yarıklar ve teraslar boyunca erimenin Thwaites Buzulu sahanlığının çökmesini tetikleyebileceğine dikkat çekiyor.

Araştırma ekibinden Cornell Üniversitesi’nde görevli Doç. Britney Schmidt CNN’e “Bu buzulların değiştiğini biliyorduk. Bunun okyanus sıcaklığıyla ilgisi olduğunu biliyorduk. Erimenin devam ettiğini biliyorduk. Atmosferin ısındığını biliyorduk. Buzulların parçalandığını biliyorduk” dedi. dedi.

Araştırmacılardan Peter Davis, buzulun erimesinin yanı sıra buzul rafında da hızlı bir geri çekilme olduğunu vurguladı.

Thwaites Buzulu’nun rutin olarak erimesi sonucu deniz seviyesindeki yıllık artışın yaklaşık yüzde 4 arttığı biliniyor.

Bilim adamları, Thwaites’in Batı Antarktika’da doğal bir baraj görevi gördüğünü ve bu buzulun çökmesi durumunda küresel deniz suyu seviyelerinin yaklaşık 3,5 metre yükselebileceğini varsayıyorlar.

Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayınlandı.

malazgirtajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu