Ekonomi

Asya borsaları Çin’in mücadelesiyle aylık düşüşe hazırlanıyor

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksinin bu ay %5’lik düşüş yolunda ilerlemesiyle, Asya hisse senetleri Çarşamba günü düşerek iki aylık yükselişini sonlandırdı. Bu düşüş, büyük ölçüde, yetkililerin önemli bir ekonomik teşvik sağlamaması ve yatırımcı güveninin azalmasına ilişkin endişeler nedeniyle Çin piyasalarındaki satışlara bağlanıyor.

Çin’in imalat sektörü Ocak ayında art arda dördüncü kez daralarak düşüş eğilimine katkıda bulundu. Ülkenin mavi çip endeksi %0,7 düşerek Ocak ayında yaklaşık %6’lık art arda altıncı aylık düşüşünü kaydetti. Ayrıca emlak devi Evergrande Group’un (HK:3333) tasfiyesi de piyasaya gölge düşürmeye devam ediyor.

Hong Kong’un Hang Seng Endeksi Ocak ayını 2016’dan bu yana en kötü performansıyla kapattı ve gayrimenkul ve teknoloji hisselerinin zarar görmesi nedeniyle yüzde 1’den fazla değer kaybetti. Pekin’in bankaların zorunlu karşılık oranlarında önemli bir kesinti de dahil olmak üzere müdahalesine rağmen piyasalar umulduğu gibi toparlanmadı.

Buna karşılık Japonya’nın Nikkei Endeks bölgede öne çıkarak Ocak ayını %7’nin üzerinde kazançla tamamlayarak son 10 yılın en iyi başlangıcını yaptı. Ancak Çarşamba günü Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) politikasını değiştireceğine dair beklentilerin artmasıyla Nikkei de %0,5 oranında değer kaybetti. BOJ’un Ocak ayı toplantı tutanaklarında negatif faiz oranlarından çıkış ve teşvik programının kademeli olarak sonlandırılmasına ilişkin tartışmalar yer aldı ve bu durum yen’in dolar karşısında marjinal olarak güçlenmesine neden oldu.

Avustralya doları, beklenenden zayıf enflasyon verilerinin ardından %0,6 düşerek 0,6564 dolara geriledi ve yaklaşan faiz oranı indirimlerine ilişkin spekülasyonları artırdı.

Küresel piyasalar Fed’in Çarşamba günkü faiz kararını beklerken temkinli davrandı. Genel görüş Fed’in faiz oranlarını koruyacağı yönünde ancak yatırımcılar gelecekteki faiz oranı hareketleri konusunda Fed Lideri Jerome Powell’dan sinyaller bekliyor olacak.

Aralık ayına ait ABD istihdam verileri, işgücü piyasasının dirençli olduğuna işaret ederek, Fed’in yüksek faiz oranlarını uzun bir süre daha sürdürme yönündeki duruşunu potansiyel olarak destekledi. Bu aynı zamanda ayı %4,3345 ile yüksek tamamlayan iki yıllık Hazine tahvil getirisine de yansıdı.

ABD doları sabit kalırken euro ve sterlin karşısında hafif düşüş yaşadı. Hem mallarda BrentABD ham petrol fiyatlarında ılımlı düşüşler yaşanırken, altın son iki haftanın en yüksek seviyesinden gerileyerek ons ​​başına 2.033,94 dolardan işlem gördü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu