Bakan Yardımcısı Kaymakcı: Sporun bir diğer boyutu da tanıtım ve diplomasi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Lideri Büyükelçi Faruk Kaymakcı Spor ekonomik büyüklüğü ile AB’nin yakından takip ettiği bir alandır. Sporun bir diğer boyutu tanıtım ve diplomasidir. Son zamanlarda ulusların sporu teşvik etmesi, sporla etkileşime girmesi ve iletişim kurması oldukça yaygın hale geldi.”
Spor federasyonları ile sporla ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerini 2023 Merkezi Erasmus+ Spor Destekleri hakkında bilgilendirmek ve iyi uygulama örnekleri sunmak amacıyla Ankara’da “Erasmus+ Spor Destekleri” bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Tesisi ve Konukevinde düzenlenen toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Lideri Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, Türkiye Ulusal Ajansı Lideri İlker Astarcı ve spor federasyonları temsilcileri katıldı. .
Toplantıda bir konuşma yapan Kaymakcı, Türkiye’nin AB’nin birçok programına aday ülke olarak katıldığını belirterek, “Bu programlar arasında Erasmus+’ın ayrı bir yeri var. Erasmus+ programının spor bileşeni de önem kazandı. AB, değer verdi. Son dönemde ekonomik boyutuyla AB’nin de yakından takip ettiği bir alan spor.Sporun bir diğer boyutu da tanıtım ve diplomasi.Ulusların sporu tanıtması, etkileşimde bulunması ve iletişim kurması son dönemde oldukça yaygınlaştı. “Merkezi projeler açısından durumumuz pek iyi değil. Burada kararlı ve sabırlı olmamız gerekiyor. ‘Çabuk para verin, biz tesis yapalım’ anlayışı yok. Bu projelerin amacı her şeyi sürdürülebilir kılmaktır” diyen Kaymakcı, tüm federasyonlardan proje ekiplerini güçlendirmelerini istedi. ”Yabancı dil bilen ve proje yapmak isteyen kişileri federasyonumuza kazandıralım. Size özeliz ve ihtiyaçlarınızı karşılıyoruz. Çek sunumlarını düzeltmeye hazırız. Bir diğer değerli konu; dış temas. Sadece içeri girme. 5-10 AB ülkesinden gözünü ayır, onlarla protokol imzala. Diğer federasyonlarla işbirliği yapmamız ve onlarla diyalog içinde olmamız değerli. AB üye ülkelerinin federasyonları pastanın çoğunu alıyor. 15 Şubat’tan itibaren Brüksel’deki göreve başlayacağım. Brüksel’de sporu seven bir büyükelçiniz olduğunu unutmayın. Alanınızda tüm AB ülkelerinin federasyonları ile yakın işbirliği içinde olmanız çok değerli. Bundan sonraki ciro merkezi projelerinde nelere dikkat etmeliyiz; sporda iyi yönetişim bir önceliktir. Sporda cinsiyet eşitliği değerli bir konu olacaktır. Sporun toplumsal ve kültürel bütünleşme aracı olarak nasıl kullanıldığı önemli” dedi. Son yıllarda “Son 3-4 yılda nezih yerlere geldik. Bir noktaya gelmek için daha çok çalışmamız gerekiyor. Bakanlık olarak her zaman yanınızdayız, il müdürlüklerimizle proje ekipleri oluşturduk. İl müdürlüklerimizde kurduğumuz proje ekipleri il müdürlüklerimize önemli bir ivme kazandırdı. Vazgeçmeyeceğiz, bileceğiz ki başvuru sayısı arttıkça kabul oranımız da artacak. Yaptığınız bir proje Erasmus+’ta kabul edilmezse başka yerlerde kabul edilir, hiçbir emek boşa gitmez. 64 federasyonumuz yok, altında kulüplerimiz var, onları da seferber etmemiz gerekiyor. Oradan katılımı artırmamız gerekiyor. Projeleri her zaman önemsedik, önemsiyoruz, dış kaynaklardan faydalanmanın bir zorunluluk olduğunu söylemek isterim” dedi.
Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Astarcı, proje başına 4 milyon avroya varan hibe sağlayan merkezi projelere ilginin arttığını ve Türkiye’nin bu projelerde yakaladığı başarıyı daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.