İş

Birleşik Krallık’ta asgari ücret artışı 2025’te kazançlarla uyumlu hale getirilecek

Birleşik Krallık hükümeti, asgari ücret stratejisine yaklaşımında bir değişikliğe giderek 2025 yılından itibaren artış hızında bir yavaşlama olacağını açıkladı. Karar, bu yıl asgari ücrete yaklaşık %10’luk bir artış sağlayan önemli bir artışın ardından geldi.

Nisan ayından itibaren İngiltere’de 21 yaş ve üzeri çalışanlar saat başına en az 11.44 £ (14.45 $) kazanacak ve Muhafazakar Parti’nin bu yaş grubu için medyan kazancın üçte ikisine ulaşma hedefini gerçekleştirecek.

İş ve Ticaret Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu oranın Birleşik Krallık’ı gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek asgari ücrete sahip ülkeler arasına yerleştirdiğini teyit etti. Bununla birlikte, gelecekteki artışlar medyan kazançlardaki büyümeyi yansıtacak şekilde ayarlanacaktır. Hükümete ayarlamalar öneren Düşük Ücret Komisyonu, 2025 yılında Ulusal Yaşam Ücreti için %3.9’luk bir artış öngörerek saat başına 11.89 Sterlin’e çıkarılmasını öngörüyor.

Bu politika değişikliği, Başbakan Rishi Sunak yönetiminin siyasi bir taahhüdünü yerine getirdiğine işaret ediyor. Ücret eşitsizliğiyle mücadele amacıyla 25 yıl önce asgari ücretin uygulanmaya başlamasından bu yana Resolution Foundation, düşük gelirlilerin ücretlerinin normal ücret artışıyla olması gerekenden yılda 6.000 Sterlin daha yüksek olduğunu bildirmiştir.

İşverenler, kısmen yükselen enflasyona bir yanıt niteliğinde olan son dönemdeki önemli artışlara ilişkin endişelerini dile getirerek, bunların daha yüksek fiyatlara ya da işe alma kabiliyetlerinin azalmasına yol açtığını belirtmişlerdir. Lloyds Bank tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, işe alım planlarında potansiyel bir yavaşlama olduğunu ve bunun yüksek asgari ücret maliyetleriyle ilişkili olabileceğini vurgulamıştır.

İngiltere Merkez Bankası, ekonomideki enflasyon baskılarının azalma belirtileri gösterip göstermediğine bağlı olarak faiz oranlarını düşürme potansiyelini değerlendirirken ücret artışını yakından takip ediyor. Mevcut döviz kuru 1$ – 0,7915£ seviyesinde bulunuyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu