Haber

Büyükşehir tarımsal sulama kanallarını temizliyor

Büyükşehir, İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze’de 100 bin dekar tarım arazisini besleyen sulama kanallarının temizlik ve bakım işlerini yürütüyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde havaların ısınmasıyla birlikte çiftçilerin tarım arazilerinde su kuraklığı yaşamaması ve tarımsal faaliyetlerine daha rahat devam edebilmesi için sulama kanallarının temizlik, bakım ve onarım çalışmalarını yürütüyor. Tarımın yoğun olarak yapıldığı İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze ilçelerinde 100 bin dekar tarım arazisini besleyen sulama kanallarında A Timi grupları temizlik çalışması başlattı. Büyükşehir, katma değeri yüksek işler üretmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına ve tarımsal kalkınmaya verdiği desteklerle üretimin kesintisiz devam etmesi için her zaman üreticinin yanında.

ÇİFTÇİ SU GEÇİRMEYECEK

Bu üsler kapsamında, Köy İşleri Başkanlığı Köy Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı A Timi ekipleri, tarla ve bahçelerini sorunsuz sulayan çiftçilerin önüne geçmek, yazın su kayıplarını en aza indirmek, kışın taşkın ve taşkınları önler, tarımsal sulama kanallarını ve kanallarını iyileştirir.

ÇALIŞMALAR YAZ BOYUNCA DEVAM EDECEK

Ekipler, İzmit, Kandıra, Derince, Körfez ve Gebze ilçelerinde 100 bin dekar tarım arazisinin sulandığı sulama kanalları ve kanalların tıkanan kısımlarında temizlik ve bakım çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma kapsamında kanallarda su akışına engel olan toprak birikintisi, çimen ve ağaç kısımları temizleniyor. Çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren gruplar, kanal boyunca iş makinesi ve iş makinelerinin giremediği yerlerde insan gücüyle temizlik çalışması yapıyor. Büyükşehir A Takım ekipleri, 2023 yılı sulama döneminin sorunsuz geçmesi için kent genelinde tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu ilçelerin farklı noktalarında bulunan kanalları temizlemeye yaz boyunca devam edecek. Öte yandan Büyükşehir, Kocaeli genelindeki tarımsal sulama tesislerinin kapalı sisteme dönüştürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

“ÇİFTÇİ DOSTU BAŞKAN”

Suyun kendileri için hayat olduğunu vurgulayan çiftçiler, yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, takviye çalışmalarından dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür etti. İzmit Süverler Mahallesi Muhtarı Emin Sarı, köylülerin daha önce de kanalların temizliğini yaptıklarını ancak çok zorlandıklarını belirterek, “Son zamanlarda sağ olsun Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu konuda bize ciddi destek veriyor. Su kanallarımızı onardılar, tıkanan yerleri temizlediler. Su kanallarımız çiftçilerin hizmetine açıldı. Tarlalarımızı, bahçelerimizi sulamaya devam ediyoruz. Biber, domates, yonca, mısır gibi ürünler yetiştiriyoruz” dedi. Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğine işaret eden Sarı, “Su varsa daha verimli üretim olur. Büyükşehir mazot, gübre ve tohum başta olmak üzere birçok tarımsal destek sağlıyor. Bu gerçekten önemli. Çiftçi dostu Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanımız Tahir Büyükakın’a tüm üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum” dedi. değerlendirmesini yaptı.

“CANLI ÇALIŞTI”

İzmit Kulmahmut Mahallesi’nde çiftçilik yapan Hüseyin Tan da mısır, arpa ve çeşitli sebzeler yetiştirdiğini belirterek, “Su kanallarımızın bakımları ve temizliği yapıldı. Su bizim için hayattır. Tarla ve bahçelerimizde yetiştirdiğimiz tüm ürünler için suya ihtiyaç vardır. Artık kanallarımız çok iyi temizlendi. Tarlamızı, bahçemizi çok iyi sularız. A Team ekipleri çok çalışarak kanallarımızı temizledi” dedi. Kanalların bazı bölümlerinin zamanla çürüyerek kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Tan, “Belediyemizden beton kanal veya kapalı yer altı olarak yapılmasını istiyoruz.”

“DAHA FAZLA ÜRÜN YETİŞTİRİYORUZ”

Çiftçi Ahmet Yılmaz ise su kanallarının tıkanması nedeniyle ekili alanlara su getirmekte zorlandıklarını anlatarak, “Geçmişte su kanallarını temizliyorduk. Ama yeterince güçlü değildik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın ekipleri seferber etti. A Team ekipleri kanallarımızı korumak için gece gündüz çalıştı. Çiftçiler olarak artık daha çok ekiyoruz, daha çok ürün ekiyoruz, daha verimli oluyor. Başkanımızdan Allah razı olsun.”

“Bu yılın verimli geçmesini temenni ediyorum”

Üretici Selahattin Üner, bu yıl 40 dekar karpuz, 10 dekar mısır ektiğini ve Büyükşehir sayesinde su aldıklarını anlatan, “Kanallar tıkanmadan susuzluktan başka bir şey ekemezdik. Çok şükür artık suyumuz var. Daha çok ekiyoruz. Su bizim velinimetimizdir. Bu yılın verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.

“CUMHURBAŞKANI DESTEKLİYORUZ, ÜRETİYORUZ”

Üretici Mehmet Yılmaz, Lider Büyükakın’ın her zaman çiftçinin yanında olduğunu belirterek, “Çok şükür kanallarımız temizlendi ve onarıldı. Şimdi bol suyumuz var. Başkanımıza teşekkür etmek istiyoruz. Çiftçiler olarak bu yıl çok rahat edeceğiz. Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu hizmetlerin artarak devam etmesi bizleri daha çok memnun edecektir. Başkanımız zaten çiftçiye her türlü desteği veriyor, kendisinden çok memnunuz. Cumhurbaşkanı destekliyor, biz üretiyoruz, halk yararlanıyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-sindirgi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu