Haber

Çanakkale Savaşları kahramanı Koca Seyit’in belgeseli çekiliyor

ÇANAKKALE muharebeleri sırasında sırtına aldığı top güllesiyle Çanakkale Deniz Savaşı’nın gidişatını değiştiren ‘Koca Seyit’ lakaplı Onbaşı Seyit Çubuk’la ilgili belgesel çekiliyor. Belgeselde Mustafa Kemal Atatürk’ü oyuncu Engin Altan Düzyatan, Seyit Ali Çabuk’u ise Emre Erçil canlandırıyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bölgenin kültürel mirasını, tarihe ve kahramanlara bağlılığı aktarmak, Türkiye tarihinin değerli noktalarını gelecek nesillere duyurmak amacıyla Koca Seyit lakaplı Seyit Ali Çabuk’un hayatını anlatan bir belgesel çekiyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen ve 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk ile Seyit Ali Çabuk’un buluştuğu Terzizade Konağı’nda çekilen belgeselde, Mustafa Kemal Atatürk’ü Engin Altan Düzyatan, Koca Seyit karakterine ise Emre Erçil hayat veriyor.

‘GURURLUYUM’

276 kilogramlık gülleyi kaldırarak savaşın kaderini değiştiren savaş kahramanı Koca Seyit’i konu alan belgeselde Mustafa Kemal Paşa’yı canlandırmaktan gurur duyduğunu söyleyen Engin Altan Düzyatan, “Öncelikle çok gurur verici. 100. yılda böyle bir belgesel yapılıyor ve burada Atatürk’ü gösteriyoruz.” Bunu tasvir etmek bana düştü. Geldiğimden beri çok heyecanlıyım. Burada 2 günlük bir çekim yaptık ve Atatürk’ün Koca Seyit’le hem cephede hem de sonrasındaki görüşmelerini anlatan bir belgeselde yer alıyorum. Burada Balıkesir’in öneminden bahsetmemiz gerekiyor. Kuvayımilliye ruhunun başladığı yerdir. “Bu nedenle burasının ayrı bir değeri var. Bunun bir parçası olmak benim için çok heyecan verici. İzleyicinin beğeneceğini ve yaptığımız işin karşılığını alacağını umuyoruz” dedi.

‘O ZAMANA GİDECEĞİZ’

Atatürk ile Koca Seyit’in buluştuğu konakta çekimlerin sürdüğünü anlatan Düzyatan, “Tüylerinizin diken diken olmaması mümkün değil. Geldiğinizden beri bu hikayeyi dinliyorsunuz, şimdi bu konak müzeye dönüştürülüyor ve Halkın ziyaretine açılmış. Bir şekilde herkesin ziyaretine açılmış olması da çok kıymetli. Bu amaçla yapılmış bir şey.” “Belgeseldeyiz. O anı yaşamak çok gurur verici. Burada olmak, o duyguları yaşamak, o ruhu hissedebilmek bir bakıma bizi o zamana götüren tüm duyguları yoğunlaştıran bir durum aslında. Heyecanlıyız. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

‘Onun alçakgönüllülüğü ve iyi niyetiyle karşı karşıya kaldığım DUYGUSAL ANLARI YAŞADIM’

Oyuncu Emre Erçil de Seyit Ali Çabuk’un hayatında yaşadığı olaylar, tevazusu ve iyi niyeti nedeniyle duygusal anlar yaşadığını söyledi.

Koca Seyit’in çok değerli bir seviyeye geldiğini düşündüğünü ifade eden Erçil, “Seyit Ali Çabuk o kadar fakir, o kadar iyi kalpli ki, onu canlandırırken insan ağlayacak gibi oluyor. Maaş sabit ama o bunu kabul etmiyor. 5 yıl sonra Çet geliyor ve bir teklif daha yapıyor.” “Hayır efendim. Bu kurşunu yine taşıyacağım” diyor. Savaştan döndükten sonra eve gelir ve 5 yaşında bir kız çocuğu görür. Çok tatlı bir adam. “Beni rahatsız etmeyin” diyor. Muhtemelen başka biriyle evlendi. Sadece ağacın yanında çömeliyor. Kızın kendi kızı olduğunu söylüyor. Öğrenince ‘cuck’ demiyor. Oturur ve ağlamaya başlar. Bu çok değerli ve çok yüksek bir seviye. Artık bunu kabul edelim. Bugün bir devlet yetkilisi bizi arayıp ‘Bu maaşı veriyoruz’ derse, biz de saygıyla ‘Teşekkür ederim efendim’ deriz. Ancak Koca Seyit “Hayır istemiyorum” diyor. Katman bunu ona verir. Çet 5 yıl sonra geri getiriyor ve “Bunu geri getirdim” diyor. “Kullanmıyor bile. Yanında bile yok. Sandıkta saklıyor. Gidiyor, odun kesiyor, geri geliyor. Çok yürekli bir adam” dedi.

TÜM Türkiye ÖĞRENSİN

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan, projeyi yıllardır konuşulan kahramanlık destanını gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla hayata geçirdiklerini söyledi. Küçükkaptan, “Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’ın talimatıyla bu proje artık ete kemiğe büründü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Seyit Onbaşı, Çanakkale Cephesi’nde bir araya gelir ve aralarında özel bir diyalog gelişir. Ve savaş sonrasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Koca Seyit ile ikinci görüşmesini bulunduğumuz Terzizade Köşkü’nde gerçekleştiriyor. Gerçek bir vefa buluşması. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla buluştuğu ve o günleri andığı, karşılıklı vefa ortamı. İki silah arkadaşı burada bir araya geliyor. Biz bunu istedik. “Bu hikayeyi sadece Havranlılar değil, sadece Balıkesirliler de bilmeli. Bunu tüm Türkiye öğrensin” dedi.

‘ATATÜRK’ÜN YENİ YÜZÜ OLARAK ORTAYA ÇIKACAK’

Küçükkaptan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belki de Engin Altan Düzyatan bizim sinema alanımızda Atatürk’ün yeni yüzü olarak ortaya çıkacaktır. Gerçekten çok başarılı bir oyunculuk duruşu sergiledi. Seyit Onbaşı gibi bir kahraman yine canlandırıldı. Çok güzel bir kadro, çok güzel bir yönetim sistemi, çok güzel bir yönetim sistemi. güzel çalışma, çok güzel bir grup arkadaşlarımızla ortaya çıktı, eğer şanslıysak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk günlerinde, 10 Kasım’a doğru beyazperdede sunmak istiyoruz. Belediye sadece yol, altyapı, bina yapmıyor, tarihe de imza atıyor, Önderimiz Yücel Yılmaz öyle bir imza ki o iki büyük kahraman, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Havranlı Onbaşı Seyit’in imza atacağını düşünüyorum. Gençlerimiz arasında yeni bir hikayeyle, yeni bir efsaneyle anılacak, şimdi halkımızın beğenisine sunuyoruz, eminim çok beğenecekler, çok beğenecekler, umarım Balıkesir’de de severler. “Bunun gibi çok güzel hikayeler var. Onları halkımızla, tarihimizle, ecdadımızla, ecdadımızdan aldığımız değerlerle buluşturmayı umuyoruz.”

SEYİT ONBAŞI

Koca Seyit olarak bilinen Seyit Ali soyadı, kanunun ardından Çabuk soyadını aldı. Seyit Onbaşı, 1889 yılında Balıkesir’in Havran ilçesinin Çamlık (Manastır) köyünde doğdu. Babası Abdurrahman, annesi Emine’dir. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasının ardından Çanakkale Cephesi’nde topçu olarak görev yaptı. 18 Mart 1915’te İtilaf donanması Çanakkale Boğazı’nı geçmek için saldırıya geçtiğinde Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası’nda görevdeydi. Bombardıman sırasında tabyada çalışan tek silah kalmıştı ve mermiyi kaldıran kaldıraç kısmı bozuldu. Seyit Ali, arkadaşı Niğdeli Ali’nin yardımıyla gülleyi sırtına yükleyerek Ocean zırhlısının batmasına neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu