Haber

CHP Genel Başkanı Özgür Özel DİSK Kongresi’nde konuştu

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 17. Olağan Genel Kurulu başladı. Kurultayın açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Sahada ve sandıkta bu iktidara ‘dur’ diyen herkesin adayını destekliyorum. Ben bu iktidara karşı kazanacak bir yerel örgüt oluşturmak istiyorum. Cumhur İttifakı’nın sömürü planına karşı bir mesajla bu iktidara ‘dur’ diyebilirsiniz.” “Ben destekliyorum ve toplumsal muhalefetin güçleneceğine inanıyorum” diyen herkesi Türkiye İttifakına katılmaya davet ediyorum.”

Devrimci Sendikalar Konfederasyonu’nun (DİSK) 17. Olağan Genel Kurulu Pendik’te bir otelde başladı. 3 gün süren kongreye CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK yöneticileri, delegeler, uluslararası sendika ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

“YOKSULLUKLA BAŞA ÇIKMANIN YOLU ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ KURMAKTAN GEÇER”

Kongrede konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye’deki vergi sistemini eleştirerek, “Diyanet İşleri Başkanlığı, yaklaşan ramazan nedeniyle ‘bir insanı doyurmak için gereken günlük para ihtiyacı’ olarak tanımlanan fıtrayı hesapladı. Geçen sene 70 liraydı.Dün 130 lira olarak ilan etti.Bir tarafta TÜİK Kurumu duruyor.Bir tarafta Diyanet İşleri Başkanlığı oruç tutanın fitresini vermek için gereken para miktarını hesaplıyor. Bu ülkede bir insan oruç tutmuyorsa veya tutamıyorsa onun adına bir günlük yiyecek ihtiyacını 130 lira olarak karşılıyor.Bir yanda Recep Tayyip Erdoğan’ı dinleyen beş kişilik bir aile var ve 3 çocuğu var, ayda 130 liranın 19 bin 500 lirasına ihtiyaç duyuyor. Yoksullukla mücadelenin en temel yolu adil bir vergi sistemi kurmaktır. Günümüzde servet vergilendirilmiyor. Haklı olan gerçektir. Vergi talebi, aslında demokrasinin temelidir, parlamentonun temelidir. Bütçe çizgisi parlamentonun temelidir, devletin vergi toplayan sahibinin istikrarı ve şefkatli sol elinin hizmetçisi ise parlamento demektir. Bütçe doğru demektir. Ancak gelinen noktada Türkiye’de 5 branşlı bir vergi sistemi uygulanmakta, serveti vergilendirmek yerine dolaylı vergiler yoluyla zengin-fakir ayrımı yapmayan eşitsiz ve adaletsiz bir vergi sistemi uygulanmaktadır. İlgili rakamlara bakacak olursak bu ülkede 100 liralık verginin 68 lirası dolaylı vergiler yoluyla alınıyor. Şaka ama toplanan 100 lira verginin 68 lirası toplandığında üretici misiniz? Fabrikada işçi misin? “Aranızda hiçbir fark yok” dedi.

“DİSK’İN TALEPLERİNİ DESTEKLİYORUZ”

Konuşmasına devam eden Özel, “Son adımlarını, son kilometrelerini büyük bir gururla eşlik ettiğim ‘Vergi Adaleti Hareketi’ son derece kıymetli. DİSK’in bu talebini sahipleniyoruz. 5 maddeden oluşan teklifleri Meclis’e sunduk. Bir yasa tasarısı hazırladık. Gerekli soruşturma komisyonlarının kurulmasını talep ettik.” “Önümüzdeki günlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Meclis’teki değersizleştirici ve değersizleştirici tutumları nedeniyle iç düzenlemelerin elverdiği ölçüde bir gün 600 milletvekilinin 200’ünü salonda bir arada yakalayabilirsek arkadaşlarımız gerekli çabayı gösteriyorlar. Meclis yoklamayla kapatılmazsa bunun mecliste oylanmasını sağlayın” dedi.

“BİR GÜN TÜM İŞÇİLERİ HESABI TUTACAĞIZ”

Son yıllarda iş kazalarında hayatını kaybedenlerle ilgili konuşan Özgür Özel, “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde 32 bin 603 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Yani yüzyılın felaketini yaşadık. O kadar çok film çektiler ki deprem, bir daha yaşamak istemeyeceğimiz büyük bir acı aslında. Pazarcık depremi. DİSK’in o dönemde sahada yaptığı çalışmaları bir kez daha takdir etmek istiyorum. Gösterdiği inanılmaz dayanışma ve geçen gün temelleri atılan ve gelecekte Türkiye’nin gururu olacak sizlerin emeğiyle bölgeye sağladığı katkılar… Ancak o büyük deprem hepimizin yüreğini dağladı. deprem. cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi 52 bin can aldı. adalet ve kalkınma partisi döneminde iş cinayetlerinde 32 bin kişi öldü. hiç umutlu değilim. er ya da geç buna son vereceğiz. . Ancak 6 yıl daha iktidarda kalırlarsa ve bu tür iş cinayetleri yaşanırsa depremde kaybettiğimiz kadar kaybederiz. İşyeri cinayetlerinde işçilerimizi kaybetmiş olacağız. Bu gerçekten dayanılmaz bir durum. Kurye kardeşimiz Yunus Emre Göçer, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu tarafından hepimizin gözü önünde öldürüldü. Önce onun dışarıya kaçmasına izin verdiler. Daha sonra yoksulluğu satın alan bir bağlantıyı mümkün kıldılar. Sonra onu getirdiler, yargıladılar ve yıllar süren yargılamalar sonucunda örneğin Soma’da 7 yıl adalet için mücadele edenler, adaleti katledenler, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunu duruşmada yargıladılar, sadece 27 bin 300 ceza verdiler. lira verip memleketine geri gönderdi. Başkan az önce ‘Yemin ediyorum’ dedi, yemin ederim günü geldiğinde Soma’nın, iş cinayetlerinin, bazıları tarafından katledilen Yunus Emre Göçer dahil tüm işçilerin hesabını hep birlikte soracağız. diğerleri haklarını aramadı. ” söz konusu.

“HERKESİNİ Türkiye İttifakına DAVET EDİYORUM”

31 Mart Seçimleri için ittifak konusuna değinen Önder Özel, “Sahada, sandıkta ‘dur’ diyen kim varsa bu iktidarın adaylarını destekliyorum. Cumhur İttifakı’nın sömürü sistemine karşı kazanacağım. ve bir deklarasyonla bu hükümete ‘dur’ diyebilecektir.” “Yerel örgütlenmeyi ve yerel seçim başarısını teşvik ediyorum ve bundan sonra toplumsal muhalefetin güçleneceğine inanıyorum diyen herkesi ittifak isimlerine değil, ittifak kelimesini kullanmaktan yorulduysak Türkiye İttifakına davet ediyorum. “dedi.

kemaliye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu