Haber

Devir Bedelinden Kiracı Sorumludur: Devir Bedelini Unutmayın, Şok Olmayın

Milyonlarca kiracıyı etkileyen emsal karar

Havale bedelinden kiracı sorumludur

Havale fiyatını unutmayın, şok olmayın

BURSA – Kira fiyatlarına yapılan yüksek zam tartışmaları sürerken Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan emsal karar çıktı. Yargıtay, banka hesabına havale yoluyla yapılan kira ödemelerinde havale bedelinin kiracı ile ilgili olduğuna hükmetmiş ve devir bedelinin kiraya verenden tahsil edilerek ödenmesi halinde kiracının rücu etmiş sayılacağına karar vermiştir. eksik ödeme

Emsalde, Kiracı LM her ay düzenli olarak kirasını bankaya yatırıyordu. Dört ay sonra, ev sahibi kiranın eksik ödendiğini savundu ve kiracısına karşı icra takibi başlattı. İcra takibi ile sarsılan kiracı, kirayı ödemesine rağmen takiplere itiraz etti. Bunun üzerine ev sahibi Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kapısını çalarak yargılamanın durdurulmasına itiraz etti. Davacı ev sahibi, davalı kiracı LM’nin kirayı 4 aydır eksik ödediğini iddia etmiştir. Davalının kira bedelinin tamamını ödemekle yükümlü olduğunu ileri sürerek itirazın kaldırılmasını ve icra takibine devam edilmesini, sözleşmenin feshi halinde davalının kiralanandan tahliyesini talep etti. Davalı kiracı ise davacının ileri sürdüğü eksik ödeme konusunun tamamen kendi kusurundan kaynaklandığını, davacının bildirdiği banka hesap numarasına her ay 450 lira ödediğini, bankanın 31,50 lira kesinti yaptığını belirtti. devir bedeli ve söz konusu kesintiden kendisinin değil konut sahibinin sorumlu olduğu. Kira sözleşmesi gereği kira bedelleri nakit olarak ödenecekken, davacının talebi üzerine banka havalesi ile ödenirken oluşacak kesintinin hukuka ve kira sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek davanın reddini savundu. kira kontratı.

Mahkeme, eksik ödemenin bankanın aldığı masraflardan kaynaklandığına hükmederek, elden ödenmesi kararlaştırılan kira bedellerinin yatırılması talebi nedeniyle oluşan masrafları davalının üstlenmek zorunda olmadığına dikkat çekti. banka. Ödenmemiş kira bulunmadığından, temerrüt nedeniyle açılan tahliye davasında davacının haksız olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Davacı mülk sahibinin karara itiraz etmesi üzerine devreye giren Yargıtay, kararı bozdu. Duruşmada yine mahkeme ilk kararında direndi. Davacı bu karara itiraz edince Yargıtay Hukuk Genel Kurulu harekete geçerek örnek bir karara imza attı.

Kurul kararında; ‘Kirayı ödeme borcu, borçlunun alacaklı kiraya verene alması gereken borçlardan biridir ve parayı kiraya verene teslim etmek kiracının üzerine bir yüktür. Banka hesabına havale ile yapılan kira ödemelerinde havale ücreti kiracıya ait olup, havale ücretinin kiraya verenden tahsil edilip ödemenin yapılması halinde kiracı eksik ödeme yapacaktır.’ sözlerini verdi.

Kararda; Nakliye bedelinin, nakliye bedelini oluşturan kiralama bedelinden düşülerek alınması halinde, kira bedelinin eksik ödenmesinin gerçekleşeceği hatırlatıldı. Makalelerde; Kira parasının alınıp ödenmesi gereken borçlardan biri olduğu, kiralayana götürülerek elden ödenmesi veya giderin kiracıya ait olması kuralı ile banka hesabına yatırılması gerektiği vurgulandı. veya yurtta ödemeli olarak PTT ile gönderilmelidir. Kiralama bedelinin kiraya verenin banka hesabına yatırılması durumunda, banka tarafından yapılan transfer bedelinden kiracı sorumludur.

Karar dedi ki:

“Açıklandığı şekilde yapılmayan ödemeler yasal ödeme olarak kabul edilemez. Bu nedenle mahkeme takibe bağlı olarak eksik ödenen kiraya ilişkin itirazın kaldırılmasına ve kiracının tahliyesine karar vermelidir.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Bursa Barosu avukatlarından Cüneyt Fidan, “Son dönemde maalesef kiracı ile ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklar arttı. Yargıda bu konuda bir yoğunluk var. 2021, kiracı kirayı düzenli olarak banka havalesi ile öder.İşlem masraflarını devirden düşer.Ev sahibi 31,50 lira eksik para alır.Türk yasalarına göre para borcunun alınması ve teslim edilmesi gerekir.Maliyetlerden borçlu sorumludur. Bunun ödenmesi sırasında oluşan masraflar burada kiracıların şuna dikkat etmesi gerekiyor: “Bunu iyi değerlendirsinler. Kira borcunun tamamen mal sahibinin elinde olmasına dikkat etmelidirler. Çünkü mülk sahipleri artık en ince ayrıntısına kadar araştırıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu