Ekonomi

Fed hata mı yaptı? SVB ve Signature bankalarından tartışmalı iflas iddiaları

Investing.com – Avrupa piyasaları – dağ keçisi 35, CAC 40, DAX…- makro bilgiler ve şirket sonuçlarıyla dolu birkaç gün içinde gergin.

Silikon Vadisi Bankası (OTC: SIVBQ) eski CEO Greg Becker, İmza Bankası(OTC: SBNY ), eski kurucu ortağı ve başkanı Scott Shay ve eski yönetim kurulu başkanı Eric Howell ile birlikte Salı günü Senato Bankacılık Komitesi önünde ifade verecek. Bankaları iflas ettiğinden beri bu onların ilk kez sahneye çıkmaları olacak.

Becker’e göre faiz oranlarındaki artışlar ve mevduat çekimleri bankayı iflas ettirdi.

ReutersBecker, Senato Bankacılık Komitesi tarafından Pazartesi günü yayınlanan hazırlanmış bir bildiride, bankanın düzenleyicilerin risk yönetimiyle ilgili endişelerine yanıt verdiğini ve “benzeri görülmemiş” bir banka kaçışının iflasa yol açtığı sorunları ele almak için çalıştığını yazdı.

Becker’in açıklaması, SVB’nin liderliğini faiz oranı risklerini yönetmekte başarısız olmakla veya işlerini Körfez Bölgesi’nde gelişen teknoloji segmentinin ötesinde çeşitlendirmekle suçlayan düzenleyiciler ve banka yöneticilerininkiyle çelişiyor.

Becker, “hiçbir bankanın bu hız ve ölçekteki bir bankacılık krizinden sağ çıkabileceğine inanmadığını” söyledi. Düzenleyicilerin SVB’nin faiz oranı risklerini yönetemediği yönündeki iddialarını da reddeden Becker, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarının 2021’in sonuna kadar düşük kalacağını ve artan enflasyonun yalnızca süreksiz olduğunu belirttiğini söyledi.

Düzenleyici, geçen ay bir raporda, Fed denetçilerinin SVB’deki sorunları tam olarak değerlendirmede başarısız olduklarını ve eksiklikler belirlendikten sonra bile bunları gündeme getirmediklerini söyledi.

Mart ayında iflas eden New York merkezli Signature Bank’ın eski yöneticileri, düzenleyicilerin bankayı kapatmayı seçmemesi durumunda bankanın hayatta kalabileceğini savundu.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) geçen ay, Signature’ın iflasının “yanlış yönetim” ve risk yönetimine çok az vurgu yaparak “hızlı ve dizginsiz büyüme” arayışından kaynaklandığını söyledi.

California bankacılık düzenleyicileri, mudilerin 24 saat içinde 42 milyar doları çekmesinin ardından 10 Mart’ta SVB’yi kapatmak için hızla harekete geçti. İki gün sonra, düzenleyiciler Signature’ı kapattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu