Haber

İstanbul’da Kurbanlık Hayvanlar Kontrol Altında

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Türkiye’nin birçok noktasından yola çıkan kurbanlıklar İstanbul’a girmeye başladı. Gece yarısından itibaren İstanbul’a gelen kurbanlık yüklü tır ve tırlar, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından tek tek denetlendi.

Kurban Bayramı’na 14 gün kala Türkiye’nin birçok yerinden gelen kurbanlıklar İstanbul’a gelmeye başladı. İlk kurbanlık hayvanlar gece yarısı itibarıyla İstanbul’a getirilirken, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de Kuzey Marmara Otoyolu Riva mevkiinde bulunan Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasında denetim yaptı. Jandarma ve zabıta ekiplerinin de desteklediği denetimlerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı veteriner hekimler, kurbanlık hayvanların bulunduğu TIR ve TIR’ları tek tek kontrol etti. İl dışından gelen sürücülerin evraklarını tek tek inceleyen ekipler, hayvanların küpe numaralarını evraktaki numaralarla karşılaştırdı. Kontrollü araçlar hayvan pazarlarına doğru yoluna devam etti.

İSTANBUL GİRİŞ NOKTALARINDA ÖNLEMLERİMİZİ SIKIŞTIRDIK

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle İl Kurban Hizmetleri Kurulu, vatandaşlarımızın kurbanlarını güzel bir şekilde değerlendirebilmeleri için Valilik tarafından Kurban Hizmetleri Tebliği’nin yayımlanmasıyla toplandı. sağlıklı bir şekilde.Akabinde Hayvan Sağlığı Zabıta Kurulu kararları alındı.Burada İstanbul’a giriş noktalarında tedbirlerimizi sıkılaştırdık.Çünkü kurbanlık döneminde hayvan hareketleri hızlanıyor.Bu hem hayvan hastalıkları hem de insan sağlığı için çok önemli bir durum. İstanbul’da bariz noktalarda hayvan sevk kontrol noktaları kurduk.Buralara kaçak hayvanların, belgesiz hayvanların 13’ünden önce geçişine izin vermiyoruz, marketlere göndermiyoruz.Tuzla hayvan karantina bölgesine sevk ediyoruz. Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun aldığı kararlar doğrultusunda kurban satış ve kesim yerlerinin mutlaka şartları taşıması gerekiyor. Bu denetimler komite tarafından yapılır ve daha sonra şartları belirli bir puanın üzerinde sağlamaları halinde izin verilir. Vatandaşlarımız izinli satış yerlerinde mutlaka ehil kişilere kurbanlarını kessinler. Bu çok değerli. Bakanlığımızın ‘Tarım Cebimde’ diye bir uygulaması var. Oradan hayvanın yaşına, ırkına ve cinsiyetine ulaşabilirler. Bu hayvanlar geldikleri yerden sağlık kontrolünden geçiyor. Denetimlerimizi yapıyoruz. İstanbul Avrupa Yakası Trakya Bölgesi’nde olduğu için kendine has bir özelliği vardır. Burası 2010 yılından beri şapsız bir bölge. Geçiş koşulları kesinlikle, o kurallara uyan hayvanların geçişine izin veriyoruz. Polis, jandarma ve zabıta ile denetimler yapıyoruz. İzin verilen yerlerden alınmalı ve izin verilen yerlerde şekerleme yapılmalıdır. Bu noktada vatandaşlarımız küpe numaralarını uygulamaya girmeleri halinde hayvanla ilgili tüm bilgilere ulaşabilecekler.

BİR HAYVANIN YILLIK MALİYETİ 30 BİN LİRA

Tokat’tan kurbanlık hayvan getiren yetiştirici Nasuh Çaylak, ‘6 aylık dağıtma süresi olan dağıtma döneminde herhangi bir masraf yok ama mama süresi içinde olunca aylık maliyet oranı 3 bin 500-4 bin lira. son teslim tarihi. 6 ayı vurduğumuzda ise sadece hayvanın yem maliyeti 18 ile 24 bin lirayı buluyor. Bakıcı veterineri de dahil ettiğimizde aylık 5 bin lira. İstanbul’a sevkiyat için hayvan başı 6 bin lira maliyet var. Hayvanın yılda ortalama 30 bin lira masrafı var. Bizim hesaplarımıza göre buradaki satış fiyatımız 70 bin ile 120 bin arasında” dedi.

Öte yandan, Riva (YSS Köprüsü), Çamlıca Hayvan Sevk Kontrol Noktası (FSM Köprüsü) ve Kurtköy Mehmetçik Vakfı Mesire Tesisleri, KMO Kurnaköy ve Mecidiye Gişeleri, Ahmediye Gişeleri Yol Kontrol İstasyonu ve Selimiye Tem Gişeleri Yol Kontrol İstasyonlarında 24 saat hizmet vermektedir. istanbulda. Kontrollerin devam edeceği öğrenildi. Bu kontroller sırasında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev yapan Veteriner Hekimler ile Acil Müdahale grupları, jandarma, polis ve zabıta ekipleri koordineli olarak çalışacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu