Haber

Körfez İşbirliği Konseyi-ASEAN Zirvesinde Gazze’deki Son Gelişmeler Tartışıldı

RİYAD, 21 Ekim (Xinhua) — Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) liderleri Gazze’deki son gelişmeleri ele aldı.

Suudi Arabistan’ın resmi Suudi Haber Ajansı’nın haberine göre, Cuma günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen 1. Körfez İşbirliği Konseyi (GCC)-ASEAN Zirvesi’ne katılanlar, Orta Doğu’daki gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulundu ve ciddi endişelerini dile getirdi.

Sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınayan ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunan liderler, ilgili tüm taraflara sivillerin insani yardıma, kurtarma malzemelerine ve diğer ihtiyaçlara etkili bir şekilde erişebilmesini sağlama ve Gazze’de elektrik, su ve diğer temel hizmetleri yeniden sağlama çağrısında bulundu.

Zirvede çatışan taraflara sivilleri korumaya, sivilleri hedef almaktan kaçınmaya ve uluslararası insancıl hukuka uymaya davet edildi.

Liderler ayrıca kadınlar, çocuklar, hastalar ve yaşlılar başta olmak üzere sivil rehinelerin ve tutukluların derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep etti.

Zirvede, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak iki devletli çözüm için çabalamanın önemi vurgulandı.

Suudi Arabistan Hükümdarı Salman bin Abdulaziz el-Suud’un daveti üzerine gerçekleştirilen zirvede iki blok arasındaki işbirliği de ele alındı, çok çeşitli bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

kayapinarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu