Haber

Mersin’de Üzüm Festivali coşkusu

Mersin’de Üzüm Festivali coşkusu

Başkan Mustafa Gültak: “Akdeniz’i marka maliyeti yüksek bir ilçe haline getirdik”

Mersin’in merkez ilçesine bağlı Akdeniz Belediyesi tarafından bölgedeki üreticilerle birlikte ikinci kez düzenlenen “Esenli Üzüm Şenliği”, sıcak havaya rağmen büyük ilgi gördü ve rengarenk manzaralara sahne oldu.

Şehrin üzüm diyarı Esenli Mahalle Meydanı’nda ikincisi düzenlenen festivale, sıcak ve nemli havaya rağmen katılım yoğun oldu. En iyi ödüllü üzüm ırkının gösterisi, çocuk aktivite ve oyun alanları, halk oyunları ile renklenen festivalde Esenli üzüm üreticileri ve festivale katılan vatandaşlar, ikinci kez böyle bir festival düzenlemenin mutluluğunu yaşadı. Esenli ve çevre mahallelerden üreticiler de açtıkları stantlarda üzüm çeşitlerinin yanı sıra üzümden veya çekirdekten yaptıkları eserleri sergileyerek misafirlere ikram etti.

“Bağcılığın anavatanı Anadolu’dur”

Etkinlikte konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, üzümlerin bu yıl verimli geçtiğini ve uygun fiyata satıldığını söyledi. Pehlivan, verilen emeğin boşa gitmediğini belirterek, “Üzümü de gözden kaçırmamak gerekiyor. Diğer birçok eserde olduğu gibi üzüm de insanlık tarihi kadar eski bir eser ve çok faydalı bir eser. Bu eser dünyanın birçok yerinde yetişiyor. anavatanı olarak anılsa da Hazar Denizi ve Kafkaslar bölgeleridir.Birçok eserde olduğu gibi bağcılığın anavatanı Anadolu’dur.Tüm dünyada yaklaşık 80 milyon ton üzüm üretilmektedir.Yaklaşık 5 milyon ton üzüm üretimi yapılmaktadır. bu ülkemizde üretiliyor.Ülkemizde yaklaşık 400 bin ton üzüm üreten Mersinimiz ikinci sırada.Çukurova çok verimli.Mersin 8 eserde Türkiye birincisi, 13 eserde ikinci, Yine 8 eserle Türkiye üçüncüsü. Yani yaklaşık 30 eserle Mersin’imiz ilk 3’te” dedi.

senin üzümün ekonomi Türkiye ekonomisi için de önemli bir ürün olduğunu ifade eden Pehlivan, “İlimizde 15 çeşit hububat yetiştiriliyor. Üzümün yetiştirildiği en keyifli yerlerden biri de Esenli Mahallemiz. Bu festivalle birlikte üzüm üretimi başlamış oldu. Üreticimiz her geçen gün daha büyük bir özveri ve şevkle üzüm üretiyor: “Emeğinin meyvelerini gördükçe tabii ki çok daha şevkle üzüm üretiyor. Sadece bu mahallede 100’e yakın ailemiz geçiminin önemli bir kısmını üzüm ve diğer ürünlerden sağlıyor.”

“Esenli bir anda Türkiye’de üzümle anılan, marka pahasına bir yer haline gelecek”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise seçildikten sonra Akdeniz’i marka değeri yüksek bir ilçe haline getirdiklerini belirtti. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gültak, “Oldukça kalabalıktı. Aslında burası merkeze çok uzak olmasına rağmen yoğun bir katılım var. Bu bölgenin en güzel üzümleri burada yetişiyor ve gidiyorlar. ihracat Buraya geldik buradaki üreticilerimizle konuştuğumuzda şunu gördüm sonra ihracatçı sayısı arttı bu yıl Esenli’de üzüm bulma şansınız yok sayı arttığı için o yüzden üretici sattı. ürünlerini çok iyi fiyatlarla bitirmişler.Köyde şu anda tek dalda üzüm bulamıyorsunuz.Bu festivalin ne kadar önemli olduğunu ve amacına ulaştığını gösteriyor.Bu yüzden Esenli belki de ikinci olacak. bir yer” dedi.

Ankara’dan Ayşe Dinçer sahne aldı

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından temsili bağlar kesildi. Festival, Ankara’dan Ayşe Dinçer’in verdiği konserle sona erdi. Festivale katılan kalabalık, sıcak bir yaz akşamında sanatçının seslendirdiği hareketli modüller ile eğlenme fırsatı buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu