Yaşam

Natüralizm akımının temsilcisi, toplumun vicdanlı kalemi: Emile Zola

ensonhaber.com

Fransız yazar Emile Zola, 2 Nisan 1840’ta Paris’te doğdu. Bugün yazarın 183. doğum günü. Emile Zola’nın toplumsal olaylara duyarlılığı onu bu alanda eserler vermeye itmiştir. Tavern, Suçluyum ve Nana gibi çok okunan ve iyi bilinen birçok kitap yazdı. Babası Venedikli göçmen mühendis François Zola, annesi Fransız Émilie Aubert’ti. Zola, babasının bir kanal ve baraj inşa ettiği Aix-en-Provence’ta büyüdü. Burası yazarın Rougon-Macquart romanlarında Plassans kasabası için ilham kaynağı olacaktır. Babası François, Zola yedi yaşındayken aniden öldü.

Collège Bourbon’a yatılı olarak giren Zola, izlenimciliğin babalarından Jean-Baptistin Baille ve Paul Cézanne ile arkadaş oldu. Üç arkadaş okulda “les trois inséperables” (ayrılmaz üçlü) olarak biliniyordu.

1858’de annesiyle birlikte Paris’e taşınan Zola, aile tanıdıkları sayesinde Lycée Saint-Louis’e girdi ancak iki kez bakalorya diplomasını veremedi. Mübaşiri Paris rıhtımındaki vergi dairesinde yargıladı; Quartier Latince yazmaya başlamak için iki ay sonra ayrıldı.

Yazar, yeni kurulan Hachette Yayınevi’ne 1862’de indirme memuru olarak katıldı. Burada birbiri ardına promosyonlar aldı ve yayınevinin tanıtımlarından sorumlu kişi oldu. 1866’da buradan ayrıldı ve sadece yazar olmaya karar verdi. Bu arada ilk öykü derlemesi Contes à Ninon (Ninon’a Öyküler) ve ilk romanı Claude’s Confessions yayımlandı. 1867’de Thérèse Raquin’i yayınladı.

edebiyatta dönüm noktası

Zola, Fransa’nın yakın tarihini çeşitli karakterler, sınıflar ve çevreler üzerinden takip ederek edebiyatta bir dönüm noktası olan Rougon-Macquart serisinin ilk romanını 1871’de yazdı. İşçi sınıfında alkolizmi tartıştığı 1877’de yazdığı The Tavern ile edebi ün ve zenginlik elde etti ve ailesiyle birlikte Rue de Boulogne’da bir apartman dairesine taşındı. Serinin diğer değerli romanları arasında Germinal, Eser ve Toprak yer alıyor.

emile zola öldü

1893’te tamamladığı diziden sonra yazdığı eserler aynı ilgiyi görmese de Dreyfus Vakası sırasında yazdığı Suçluyum! Fransa’yı salladı. 1870 yılında evlenen Zola, ailenin testere ve dikiş işini yapan Jeanne Rozerot’a aşık oldu ve bir çocuğu oldu. 29 Eylül 1902’de yatak odasındaki sobanın bacasının tıkanması sonucu karbon monoksit zehirlenmesinden öldü.

Sayfa: 53bir

“İnsan bilincinde evrensel hafıza”

Dreyfus’un ölümünde düşmanlarının parmağı olduğunu düşünenler var. Paris’teki Cimetière Montmartre’deki cenazesine elli bin kişi katıldı ve cenazesi 1908’de Panthéon’a taşındı. Cenazesinde Émile Zola için Anatole France “İnsan bilincinde evrensel bir hafıza oluşturdu.”dedi.

Kitap sayfası için link:

[email protected]

haber-gursu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu