Ekonomi

OPEC’in petrol üretimi Ocak’ta azaldı

OPEC’in aylık petrol piyasası raporuna göre Ocak ayında ham petrol üretimi en çok Libya, Kuveyt, Irak ve Cezayir’de azaldı. Üretimin arttığı ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri de yer aldı. Bu ülkeyi kümenin en büyük üreticisi olan Suudi Arabistan takip etti.

Günlük petrol üretimi Libya’da 162 bin varil, Kuveyt’te 109 bin varil, Irak’ta 98 ​​bin varil, Cezayir’de 46 bin varil azaldı. Aynı dönemde Birleşik Arap Emirlikleri’nin günlük üretimi 31 bin varil, Suudi Arabistan’ın üretimi ise 25 bin varil arttı.

OPEC ham petrolünün toplam küresel üretim içindeki payı geçen ay bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalarak yüzde 25,9 oldu.

Bu yıl OPEC ham petrol talebinin geçen yıla göre günlük 1 milyon varil artarak 28,4 milyon varile ulaşması bekleniyor. Gelecek yıl bu seviyenin günlük 28,8 milyon varile çıkacağı öngörülüyor.

Dünyadaki sondaj kuyusu sayısı geçen ay 63 artarak 1864’e yükseldi. OPEC ülkelerinde sondaj kulesi sayısı 12, OPEC dışı ülkelerde ise 51 arttı.

KÜRESEL PETROL TALEBİ

Bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla göre 2 milyon 240 bin varil artarak 104 milyon 400 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor.

Petrol talebindeki artışın hava ve karayolu taşımacılığı ile sanayi, inşaat ve tarım faaliyetlerindeki artıştan kaynaklanacağı öngörülüyor. Ayrıca kapasite artışları ve petrokimya marjlarının başta Çin ve Orta Doğu olmak üzere OECD üyesi olmayan ülkelerdeki talep üzerinde etkili olması bekleniyor.

Küresel talebin 2025 yılında günde 1 milyon 850 bin varil artarak 106 milyon 250 bin varile çıkacağı, OECD ülkelerinde günde 100 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise günde 1 milyon 740 bin varil artacağı öngörülüyor. ülkeler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu