Ekonomi

Piyasalardaki gerilemenin nedeni ne?

Son 4 ayda yüzde 95 artış gösteren Borsa endeksinde son dönemde yaşanan düşüş, ekonomi uzmanları tarafından iyileşme olarak değerlendirildi. Uzmanlar, keskin bir yükseliş yaşayan Borsa’nın mayıs ayı verilerine göre yüzde 75 daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, Borsa’ya uzun vadeli yatırımın faydalı olduğunu belirtti.

Dünya Gazetesi Soner Kuru, güçlü beklentilerle başlayan ve beklentilerin çok ötesine geçen bir bilanço dönemini geride bıraktığımızı, kârlılığın beklentilerin yüzde 20 üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Para piyasalarındaki çekilmenin nedeninin öncelikle faiz kararları olduğunu belirten Soner Kuru’nun “Borsa İstanbul yatırımcıları kazançlarını uzun vadede korur” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Piyasadaki gerilemenin nedeni son dönemde beklentilerin üzerinde yükselen piyasa faizleridir.

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinden sonra yapılan ilk iki PPK toplantısında faiz artışlarının piyasa beklentilerinin altında kalması üzerine piyasa negatif reel faiz sürecinin yerel seçimlere kadar devam edeceğini fiyatlamaya başladı ve biz de ciddi yukarı yönlü hareketler izledik, özellikle temmuz ve ağustos aylarında. Daha sonra PPK yönetiminin değişmesinin ardından MPK Toplantısında Merkez piyasanın dışına çıkıp ekonomiyi pozitif reel faiz bölgesine itince piyasada faiz baskısı arttı.

Bunu birkaç öğeye ayıralım. Öncelikle faizin risksiz getiri anlamına gelmesi nedeniyle yatırım fonlarının fon dağılımında mevduatın payının arttığını gözlemliyoruz. İkincisi, piyasaya yeni para girişi sınırlı hale geldi. Bugün sokaktaki bireysel birikimcilerin parasıyla ne yapmalıyım sorusunun azaldığını görüyoruz. Yükselen faiz oranları tasarruf için önemli ve kolay bir alternatif haline geldi.

Üçüncüsü, hisse senedi kredisi kullanarak yatırım yapmanın maliyeti arttı ve kredi sahibi tasarruf sahiplerinin bu maliyetlere katlanmak yerine pozisyon kapatmayı tercih etme eğiliminde olduklarını görüyoruz. Dördüncüsü, risksiz faiz oranı daha yüksek olduğundan şirket değerlemelerinde ve raporlarında hedef fiyatlar daha düşük oluyor. Bu da pazarın potansiyelini engelliyor.

Ancak yarı dolu tarafta yukarıda bahsettiğimiz karlılık teması ve enflasyon ortamı bir süre daha hayatımızda olmaya devam edecek. Bu durumda kısa vadede 7.500 – 8.500 bandındaki fiyatlamaların bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. 2024 yılında piyasa için en kötü senaryonun borsanın enflasyon kadar yükselmesi olacağını düşünüyoruz. Yani Borsa İstanbul yatırımcıları uzun vadede çıkarlarını korumaya devam edecek.” (HABER MERKEZİ)

hamamozu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu