Ekonomi

Süt fiyatına 2,5 lira zam yapıldı

Mehmet Hanifi GÜLEL

Serbest piyasada çiğ sütün fiyatının 15 liraya çıkması raf fiyatına da yansıdı. Geçtiğimiz hafta zincir marketlerde özel markalı yüzde 3,1 yağlı sütün 1 litre fiyatı 21,5 liradan 24 liraya yükseldi.

Son dönemde özellikle Trakya’da çiğ süt fiyatına 15 lira talep edildiğini, daha sonra bu durumun diğer bölgelere de yayılmaya başladığını kaydeden sektör temsilcileri, 2,5 liralık artışın üreticide süt fiyatının yüzde 15’e çıkmasından kaynaklandığını belirtiyor. lira. Ulusal Süt Konseyi’nin referans fiyatı 11 lira 50 kuruş. alıyor.

Zincir marketlerde yüzde 3 ve daha fazla yağ içeren sütün fiyatı 24 lira ile 38 lira arasında değişiyor. Öte yandan Kasım ayından itibaren süt ürünlerinde yaşanan artış raflara yansımaya başladı. Etiketler 2 Kasım’dan bu yana değiştirildi.

Temsilciler, Trakya’da Çanakkale ve Edirne illerindeki üreticilerin çiğ süt fiyatı için 15 lira talep etmeye başladığını, ardından Balıkesir ve Konya’da da bu talebin geldiğini ve bunun nihai ürün fiyatına yansıdığını belirtiyor. Temsilciler, artışların Ekim ayında geldiğini ve 1 Kasım itibarıyla bir artışın daha yansıdığını, bunun sonucunda da iki kez yansıdığını söylüyor. Temsilciler, indirim marketlerindeki fason ürünlerden ekim ve kasım aylarında toplam 2,5 lira kazanıldığını, dünyada son dönemde fiyatı artan tek gıda ürününün süt olduğunu belirtti.

Yem fiyatlarının uzun süredir aynı seyrettiği, bu artışın piyasadaki arz ve talepten kaynaklanan bir gelişme olduğu vurgulanıyor. Serbest piyasada sütün fiyatı 13 lira civarında. Son dönemde raftaki sütün fiyatındaki 2,5 liralık artışın nedeni çiğ sütün 15 liraya çıkması. Temsilciler, bu artışa neden olacak bir maliyet artışının görünmediğine dikkat çekerek, arz-talep dengesizliğine dikkat çekiyor.

Süt artışları 20 gün sonra başlıyor

Trakya’da çiğ süt fiyatlarındaki artış zamanla Anadolu’ya da yayılıyor. Daire temsilcileri, bugün Trakya’da çiğ süt için 15,5 lira talep edildiğini, bazı kooperatif yöneticilerinin ise 15,5 lirayı konuşmaya başladığını belirtti. Çiğ sütte büyük bir sorun yaşanmadığı, 15-20 gün içinde süt arzındaki artışın başlayacağı belirtiliyor. Temsilciler, USK’nın önerdiği taban fiyatın yanı sıra serbest piyasada oluşan bir fiyatın bulunduğunu paylaşırken, diğer yandan kaliteli süte yüzde 10 prim verilebileceğini belirtiyor. Temsilciler, maliyet artışlarına rağmen fiyatların sabit kaldığı bir dönem olduğunu, şu anda böyle bir baskının bulunmadığını belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu