Haber

Futbol ve basketbolda Türk sporunun tek milli oyuncusu: Can Bartu

Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu, ölümünün 4. yılında anılıyor.

Can Bartu, gerek futbol gerekse basketbolda gösterdiği başarılarla Türk sporunda ayrı bir yer edinmiştir. Futbol hayatı boyunca orta sahada görev yapan Can Bartu, milli maçta da gol pozisyonunda yer aldı.

31 Ocak 1936’da İstanbul’da dünyaya gelen Bartu, basketbola 1949 yılında Fenerbahçe’nin alt yapısında başladı. İlk futbol deneyimini sarı lacivertliler alt yapısında yaşayan Can Bartu, adını efsanelerin ortasına yazdırdı. Türk spor tarihinin birçok rekoru ve hatırası olan.

Futbol mesleğine farklı bir şekilde adım atan Bartu, bu branşta hem Türkiye’de hem de İtalya’da başarılı dönemler geçirdi.

Oyuncu eksikliği futbol mesleğine başladı

Can Bartu, Fenerbahçe Basketbol Takımı’nda forma giydiği dönemde Edirnespor-Fenerbahçe maçında oyuncu yetersizliği nedeniyle basketbol takımından alınan iki isimden biri olarak futbolla tanıştı.

İlk olarak basketbolda başarılı olan Can Bartu, 1955 yılında A Milli Basketbol Takımı’nda ay yıldızlı formayı giydi. Bartu, 1955-1957 yılları arasında Fenerbahçe’nin ilk takımlarında hem futbol hem de basketbol oynadı.

Can Bartu, 11 Nisan 2019’da 83 yaşında öldü.

Basketbol ve futbolda milli olan tek sporcu

Efsane sporcu, Türkiye’de hem futbol hem de basketbolda milli formayı giyen ilk ve tek oyuncu.

Can Bartu’nun İnönü Stadı’ndaki futbol maçının ardından… Sporve Sergi Salonu’ndaki basketbol maçına gittiği birçok gün oldu.

Beşiktaş ile Mithatpaşa Stadı’nda oynadıkları ve 4-2 galip geldikleri maçta 2 gol atan Bartu, Spor ve Sergi Sarayı’nda Galatasaray ile oynadıkları basketbol maçında da 32 sayı kaydetti.

Fenerbahçe Kulübü ile profesyonel futbolcu sözleşmesi imzaladıktan sonra basketbolu bırakan Can Bartu, ay yıldızlı formayı 1’i genç, 5’i A milli forma olmak üzere 6 kez giydi.

Can Bartu, o dönemde milli maçların olmaması nedeniyle 26’sı A Milli Futbol Takımı’nda olmak üzere 28 kez ay yıldızlı formayı giydi ve 6 gol kaydetti.

6 yıl oynadığı İtalya’da “Señor” lakabını aldı.

1955-1961 yılları arasında Fenerbahçe’de futbol oynayan Can Bartu, 6 dönem sürecek olan İtalya macerasına 1961 yılında başladı.

İtalya’da 1961-1962 sezonunda Fiorentina forması giyen Bartu, çıktığı 14 maçta 2 gol kaydetti. Sonraki sezon Venedik’e transfer olan Bartu, çıktığı 30 maçta 8 gol atmayı başardı. 1963-1964 döneminde Fiorentina’ya transfer olan Can Bartu, 10 maça çıktı. 1964-1967’de 3 sezon Lazio’da forma giyen Bartu, 46 maçta 4 gol atarak burada İtalyan futbolseverlerin büyük sevgisini kazandı ve “Senor” lakabını aldı.

Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk oyuncu

Fiorentina’da forma giyen Can Bartu, Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk oyuncu oldu.

Signor, Fiorentina’nın Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda İspanya’nın Atletico Madrid takımıyla 10 Mayıs 1962’de İskoçya’nın Glasgow kentinde oynadığı final maçında forma giydi ve Avrupa kupalarında finale kalan ilk Türk futbolcu oldu.

Bu maça ilk 11’de başlayan Bartu, takımına 3-0 mağlup olduğu için kupa sevincini yaşayamadı.

326 maçta 162 gol

6 yıl İtalya’da forma giydikten sonra 1967’de Fenerbahçe’ye dönen Bartu, 1970 yılında jübilesini yaptı.

Can Bartu, sarı-lacivertli formayla çıktığı 326 maçta 162 gol kaydetti.

Milli takımın kalesine de gitti

Can Bartu da milli takımın golünü korudu.

Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası Elemeleri mücadelesinde Romanya’ya 3-0 kaybettiği karşılaşmada Bartu maça ortadan başladı ve kalesinde tamamladı.

2 Kasım 1958’de Bükreş’te oynanan Romanya maçında kaleci Turgay Şeren’in sakatlanıp oyundan çıkması üzerine 76. dakikada milli takımın kalesine Bartu gitti ve Ahmet Berman’ın kontra vuruşuyla golü kaydetti. 85. dakika

Böylece Can Bartu, milli grupta hem gol atan hem de gol yiyen tek futbolcu olarak tarihe geçti.

Metin Oktay’ın jübilesinde Galatasaray formasını giydi

Can Bartu, Metin Oktay’ın 1969’daki Galatasaray-Fenerbahçe jübilesinde Oktay’la forma değiştirmişti.

Jübile maçında Can Bartu kısa bir süre sarı-kırmızılı forma giyerken, Metin Oktay sarı-lacivertli forma giydi.

Bartu, futbolu bıraktıktan sonra spor yazarı oldu.

tesislere verilen isim

Fenerbahçe Kulübü, efsane ismi Can Bartu hayattayken tesislerine adını verdi.

25 Temmuz 2009 tarihinde Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri’nde yapılan Yüksek Kurul Toplantısında, yönetim kurulunun teklifi ile yapılan oylama sonucunda Samandıra Kamp Merkezi’ne Can Bartu’nun adının verilmesi uygun görüldü.

Sarı-lacivertlilerin antrenman yaptığı tesisin adı o tarihten bu yana Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri olarak anılıyor.

Can Bartu, 2009 yılında Ülker Stadı’nda oynanan UEFA Kupası finalinde de UEFA tarafından “Türkiye Büyükelçisi” ilan edilmişti.

haber-kestel.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu