Haber

Hindistan, İİT Genel Sekreteri’nin Azad Jammu Keşmir ziyaretine tepki gösterdi

YENİ Hindistan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın Pakistan’ın Azad Jammu Keşmir bölgesine yaptığı ziyareti kınadı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi, İİT Genel Sekreteri Taha’nın Pakistan’ın Azad Cammu Keşmir kentine yaptığı ziyarete ilişkin açıklama yaptı.

Bagchi, “İKÖ Genel Sekreteri’nin Pakistan’ın işgal altındaki Keşmir’e yaptığı ziyareti ve bu ziyaret sırasında Cammu ve Keşmir hakkında yaptığı yorumları şiddetle kınıyoruz” dedi. söz konusu.

Pakistan’ın Azad Jammu Keşmir bölgesinin “Hindistan’ın ayrılmaz ve devredilemez bir parçası” olduğunu iddia eden Bagchi, Keşmir ile ilgili konularda “İİT’nin söz sahibi olmadığını” söyledi.

İKT’nin “gerçeklere taraflı ve yanlış bir yaklaşım benimseyerek zaten itibarını kaybettiğini” belirten Bağcı, “Genel Sekreter ne yazık ki Pakistan’ın sözcüsü oldu. İİT ve Genel Sekreteri’nin herhangi bir müdahalesi veya girişimi Hindistan’ın iç işlerinde kesinlikle kesindir, kabul edilemez.” sözlerini kullandı.

İİT heyeti 11 Kasım’da Pakistan’ın Azad Jammu Keşmir bölgesini ziyaret etti

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, beraberindeki heyet ile Hindistan ve Pakistan’ı ayıran Keşmir Kontrol Hattı’nı ziyaret ederek sınır çevresinde yaşayan bölge halkıyla bir araya geldi.

Azad Jammu Keşmir Devlet Başkanı Sultan Mahmud Chaudri ile düzenlediği ortak basın toplantısında Genel Sekreter Taha, Jammu Keşmir sorununun çözümünün bölge barışı için çok değerli olduğunun altını çizerek, bunun iki komşu ülkenin çıkarına olduğunu vurguladı.

Bu sorunun analizinin İKT’nin en önemli önceliklerinden biri olduğuna işaret eden Taha, ziyaretinin uluslararası toplum ve İİT üyesi ülkeleri konuya duyarlı hale getirme çabalarının bir parçası olduğunu ifade etti.

Taha, İKT üyesi ülkeler ve İKT Dışişleri Bakanları Konseyi için Keşmir’deki insan hakları durumuna ilişkin kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırlayacağına işaret ederek, Hindistan’dan Jammu ve Keşmir’i ziyaret etmek için izin isteyeceğini kaydetti.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947’de sömürge olarak yönettiği Hindistan’dan çekildiğinde, o zamanlar bir beylik olan Keşmir, bağımsızlığını yeni kazanan Hindistan veya Pakistan ile birleşme seçeneğiyle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan’la birleşme kararı aldı.

Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Taraflar ilk kez 1947’de Pakistan ve Hindistan’ın bölgeye asker göndermesiyle savaştı. Aynı nedenle 1965 ve 1999 yıllarında iki ülke arasında savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan’ın, yüzde 35’i ise Pakistan’ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20’lik kısım ise komşu Çin’e verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948’den beri aldığı kararlarla Keşmir’in silahsızlandırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi plebisite karşı tavır alırken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Öte yandan Hindistan, 5 Ağustos 2019’da Jammu ve Keşmir’in özel statüsünü kaldırmış ve eyaleti merkezi hükümet altında iki birlik bölgesine ayırmıştı.

Bu adımın ardından Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim artmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu