Haber

İsrailli Bakan Gazze’deki Gelişmeleri Konuşmak Yerine Yapay Ada ve Demiryolu Projesini Gösterdi

Gazze’deki gelişmelerin ele alındığı Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısına katılan İsrail bakanı Israel Katz, “iki devletli çözüm süreci” yerine Gazze açıklarında yapay ada oluşturulmasından bahsetti. ve Orta Doğu’yu Asya’ya bağlayacak bir demiryolu hattının inşası. İki görsel daha gösterdiği belirtildi.

Brüksel’deki kaynaklara göre İsrail Dışişleri Bakanı Katz’ın bu tutumu Avrupalı ​​mevkidaşlarını hayal kırıklığına uğrattı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell şunları söyledi: “İsrail Bakanı bize konuyla hiçbir ilgisi olmayan bazı videolar gösterdi. “Zamanını daha iyi kullanabilirdi” dedi.

Pazartesi günü Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısına İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Filistin temsilcisi Riyad el Maliki ile Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği’nden diplomatlar da katıldı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Borrell, toplantı öncesinde Filistin topraklarındaki son durum yerine “iki devletli çözüm süreci” konusunu konuşmak istediklerini açıkladı.

Toplantı gündemi buna göre oluşturuldu.

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu iki devletli çözüme sıcak bakmadığını açıkladı.

Bu nedenle Borrell, toplantı öncesinde uluslararası toplumun gerekirse İsrail’e bir Filistin devleti dayatması gerektiğini savundu.

AB Dış Politika Şefi: “İsrail’in aklındaki çözüm nedir? Filistinlileri Gazze’den sürmek mi yoksa hepsini öldürmek mi? “Nesiller boyu sürecek bir nefret yaratıyorlar” dedi.

Borrell ve AB Dışişleri Bakanları “iki devletli çözümü kapsamlı bir barış planının parçası olarak ne kadar önemli gördüklerini vurgulamaya” hazırlanırken, toplantının gündemi bir anda beklenmedik bir tarafa kaydı.

Belçika kamu yayıncısı VRT’nin haberine göre İsrail Dışişleri Bakanı Katz, barış planını tartışmak yerine Avrupalı ​​mevkidaşlarına Gazze açıklarında yapay bir ada oluşturulması ve Orta Doğu’yu Asya’ya bağlayacak bir demiryolu sınırının inşasına ilişkin iki fotoğraf göstermeye başladı. .

Videoda, “Yapay adanın, limanı ve sivil altyapısıyla İsrail’in güvenliğini tehlikeye atmadan Filistinlilere insani, ekonomik ve ulaşım yolu sağlayacağı” vurgusu yapılıyor.

Yapay ada ve çevresinin güvenliğinden İsrail’in sorumlu olacağı belirtiliyor.

VRT’yi bilgilendiren AB yetkililerine göre İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Gazzelilerin adaya taşınmasını tavsiye etmedi.

Bu görselin Katz’ın Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde hazırlandığı belirtildi.

İsrail heyetinden bir yetkili gazetecilere, yapay adada Filistinliler için konutların bulunabileceğini söyledi. Ancak bunun amacının savaş sonrasında Gazze’nin yeniden inşasından vazgeçmek ya da Gazzelileri oraya yeniden yerleştirmek değil, konut bulunabilirliğini artırmak olduğunu savundu.

İsrailli bakanın Gazze’deki sorunlar ve barış planı hakkında konuşmak yerine sahneye çıkması Avrupalı ​​bakanlar arasında hayal kırıklığı yarattı.

Bir AB yetkilisi VRT’ye şöyle konuştu: “İsrail tarafının sahadaki vahim durumu tartışmak yerine sadece altyapı projelerinden bahsetmesi oldukça gerçeküstü.”

‘Zamanını daha iyi kullanabilirdi’

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Borrell de toplantının ardından yaptığı açıklamada bu hayal kırıklığını dile getirdi.

Joseph Borrell, “İsrail Bakanı bize tartıştığımız konularla çok az ilgisi olan veya hiç ilgisi olmayan bazı görüntüler gösterdi. Zamanını daha verimli kullanabilirdi.”

Borrell, İsrail katılmasa bile iki devletli çözüme dayalı kapsamlı barış planı konusunda uluslararası temaslarını sürdüreceği mesajını verdi.

İsrail-Filistin konusunda AB içindeki görüş farklılıklarına rağmen Borrell’in hazırladığı plan taslağı geniş destek gördü.

AB’de Macaristan’la birlikte İsrail’in en sadık destekçilerinden biri olan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Borrell’in planına destek vererek iki devletli çözüme işaret etti.

Baerbock, “İsraillilerin ve Filistinlilerin yan yana barış ve onur içinde yaşamasını sağlayacak başka bir seçenek yok” görüşünü dile getirdi.

AB içinde Borrell’in vatandaşı olduğu İspanya, İrlanda ve Belçika gibi ülkeler, Filistin davasının desteklenmesine öncülük ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu