Haber

Kılıçdaroğlu’nun ‘Mültecileri göndereceğim’ sözünü yalanlayan CHP raporu!

  • HABER7

İkinci tıpta oy kullanmak için milliyetçi kılığına giren CHP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: mülteci göndermek“Verdiği sözün arkasında büyük bir çelişki vardı.

AVRUPA’YA DİĞER SÖZLER, SEÇMENE DİĞER SÖZLER

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yarım puanla ikinci cinse bırakılmasının ardından CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan’a oy veren yüzde 5’lik milliyetçi kesimi kendine çekmek için yeni bir telaffuz geliştirdi. Zafer Partisi’ne yakın bir üslup kullanan Kılıçdaroğlu, bugün yaptığı açıklamada şunları söyledi: İktidara gelirsem tüm mültecileri evlerine göndereceğim.” söz konusu.

Kılıçdaroğlu’nun 28 Mayıs seçimleri öncesi verdiği mülteci sözü, partisinin Avrupa’ya verdiği sözleri geri getirdi. Savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan tüm mültecileri göndereceğini öne süren Kılıçdaroğlu, CHP’nin Avrupa için hazırlandığını söyledi. Mülteci RaporuSuriyelilerin Türkiye’de kalıcı olduğu, onlar için özel bir bakanlık kurulması ve hatta talep etmeleri halinde adli yardım verilmesi gerektiği belirlendi.

  • CHP’nin hazırladığı “Sınır Arası”; Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Kurulu tarafından “İnsan Dramından İnsan Muayenesine” başlıklı rapor hazırlandı. Rapor ” Sınırlar Arasında – İnsan Dramasından İnsan Testine ” kitap olarak yayımlandı. Haziran 2016 tarihli raporda imzası bulunan isimler şöyle: CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen.



CHP’nin mülteci raporundan öne çıkanlar şöyle:

CHP: “MÜLTECİLERİN ÇOĞU ÜLKEMİZDE KALICI”

• Ülkemizde ilköğretim düzeyinde misafir olarak kabul edilen ancak geçici savunma statüsü verilen Suriyeli sığınmacıların büyük bir kısmının ülkemizde kalıcı olduğu kabul edilmelidir. Ancak Suriye krizi bittikten sonra ülkelerine dönmek isteyenlere de yardımcı olunmalıdır.

CHP: “AVRUPA MÜLTECİLER KONUSUNDA NE DİYORSA YAPACAĞIZ”

• Türkiye, 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne coğrafi çekincesini kaldırmalıdır. Ülkemizdeki “mülteciler” yasal olarak mülteci statüsünde olmalı ve uluslararası hukukun mültecilere tanıdığı tüm haklara sahip olmalıdır.

CHP: “MÜLTECİ SÖMÜRÜSÜNE SON VERMELİYİZ”

• Türkiye’deki mültecilerin işgücü piyasasına entegrasyonu için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Mülteciler kayıtlı ekonomiye çekilmeli ve ucuz işgücü olarak sömürülmeleri engellenmelidir.

EĞİTİM, SAĞLIK, GENEL YARDIM…

• Mülteci çocuklar eğitimlerine devam edemiyor, kapsamlı sağlık hizmetleri ve barınma gibi asgari düzeyde sağlanması gereken insan hakları sağlanamıyor. Kayıt, adli yardım, tercümanlık, eğitim ve sağlık hizmetleri daha aktif bir şekilde sunulmalı; Özellikle çocuklar, kadınlar ve özel yardıma ihtiyaç duyan kümeler için sorun bazlı sistemler kurulmalıdır. Ayrıca, mültecilere sunulan hizmetlerin uyumlaştırılması ve geliştirilmesi için hizmetlerin haritası çıkarılmalıdır.

CHP: “MÜLTECİLERİN TÜRKİYE’YE ADAPTASYONU İÇİN GÖÇ BAKANLIĞI KURULMALI”

• Göç ve Uyum Bakanlığı kurularak mülteci ve sığınmacıların sosyal hayatla uyumunun sağlanmasına yönelik makro politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Çünkü kamu kurum ve kuruluşlarının göç konusunda makro ve mikro düzeydeki imkân ve imkanları farklılık göstermektedir. Ülkemizde göç olgusunun ulaştığı hacim, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve AFAD’ın kapasitesini aşmaktadır.

• Güvenlik güçleri yabancı düşmanlığı konusunda eğitilmeli ve terör ile mülteci göçünün farklı olgular olduğu konusunda bilinçlendirilmelidir.

CHP BAŞKANLIĞI RAPOR HAZIRLADI: “GÖÇMENLER GİTMEYECEK”

Raporu hazırlayanlar arasında yer alan CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, rapora ilişkin yaptığı açıklamada Suriyeli mültecilerin kalıcı olduğunu dile getirdi: “Burada bahsettiğimiz daha kalıcı bir analiz. Bu insanların bir gün ülkelerine barış gelse bile gitmeyeceklerini bilimsel olarak anlattık, bu nedenle onları daha fazla entegre etmeye yönelik istihdam ve eğitim anlamında daha makro politikalar geliştirmek ve bunun takipçisi olacağız.”

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu