Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti sonrası ortak açıklama

İletişim Başkanlığı sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretinin ardından yapılan ortak açıklama paylaşıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye ile Suudi Arabistan cumhurbaşkanları ve kardeş halkları arasındaki kardeşlik bağları, seçkin ilişkiler ve köklü tarihi bağlara dayanarak 17 Temmuz 2023’te Suudi Arabistan’a resmi ziyarette bulunduğu belirtildi.

Ziyarette Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed Bin Selman’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldiği hatırlatıldı. Açıklamada, Cidde’deki Es-Selam Sarayı’nda gerçekleştirilen resmi görüşmelerde iki kardeş ülke arasındaki tarihi ilişkiler ve bunları her alanda geliştirme yollarının gözden geçirildiği, mevcut genel bölgesel ve uluslararası duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Toplantının başında Veliaht Prens Salman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Türkiye’de kazandığı son seçim zaferi vesilesiyle tebrik ederek, “Türk tarafı, Hadım-ül-Haremeyn Al-Sharifyn hükümeti ve Ekselansları Veliaht Prensi Haramayn-Sharifey’e, hacılar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin misafirlerine hacıların rahatı için gösterdikleri üstün hizmeti ve ziyaretçilerin umre ibadeti ve Türkiye Cumhuriyeti’ne motivasyonunu takdirle karşıladı. Türk tarafı ayrıca, 6 Şubat 2023 deprem felaketinin ardından Suudi Arabistan Krallığı’ndan Türkiye’ye gönderilen destek.

Açıklamada, Veliaht Prens Selman’ın Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2022’de Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaretler hatırlatıldı.

Açıklamada, iki tarafın bu ziyaretlerde elde edilen kazanımları, iki ülke arasındaki çeşitli alanlarda işbirliği kapsamının genişletilmesini ve Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki yakın bağların güçlendirilmesine katkıda bulunan olumlu sonuçları övdüğü belirtildi.

“İki taraf, Türk-Suudi Uyum Konseyi’nin etkinleştirilmesi, ortak proje ve girişimlerin geliştirilmesi ve Konsey çerçevesinde hayata geçirilmesi için süreçlerin tamamlanmasının önemini vurguladı. Ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında küresel ekonominin karşı karşıya olduğu en önemli sorunları ve bu zorluklarla mücadelede Türkiye ve Krallığın rollerini gözden geçirdiler. Tüm sektörlerde ve diğer ortak çıkar alanlarında ekonomik entegrasyon fırsatlarını desteklemeye istekli olduklarını vurguladılar.”

Açıklamada, iki ülkenin özel sektör arasındaki bağlantıyı yoğunlaştırarak özel sektör için verimli ve elverişli bir yatırım ortamı geliştirmeyi hedeflediği belirtildi. Bu bağlamda taraflar, özel sektörü güçlendirerek, tesisler sağlayarak, uygun iş ortamı yaratarak, gerekli kolaylaştırıcı unsurları sağlayarak en öne çıkan yatırım fırsatlarını araştırarak ve belirleyerek iki ülke arasındaki ticareti geliştirmenin ve çeşitlendirmenin yollarını görüştü. bu firmaların yaşadığı her türlü sorunu çözmektedir. belirtildi.

Ekonomik çıkarların güçlenmesinde ve daha üst ve kapsamlı seviyelere ulaşılmasında özel sektörün rolünün değerine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Ziyarette iki taraf, 280’den fazla Türk ve Suudi lider şirketin katılımıyla kamu ve özel sektöre yönelik 12 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalanmasıyla sonuçlanan Türk-Suudi Yatırım Forumu’nun sonuçlarını övdü. Aralık 2022’de Suudi Yatırım Bakanı Ekselansları’nın turizm alanında bu yıl Ağustos ayında İstanbul’da düzenlenmesi planlanan Türk-Suudi Yatırım Forumu’ndan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.”

Her iki tarafça küresel enerji piyasalarının istikrarının önemine vurgu yapılan açıklamada, şunlara değinildi:

“Türkiye, Krallığın küresel petrol piyasalarının dengelerini üretici ve tüketici ülkelerin çıkarlarına hizmet edecek ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlayacak şekilde desteklemedeki rolünü memnuniyetle karşıladı. İki taraf, yenilenebilir enerji, iki ülke arasındaki elektrik bağlantısı, Krallık’tan Hidrokarbon kaynakları, hidrojen gibi düşük karbonlu yakıtlar için elektrik ihracatı, enerji verimliliği, yenilikçilik ve temiz teknolojiler dahil olmak üzere enerji alanlarında işbirliğini geliştirmek ve nükleer enerjinin barışçıl kullanımına ilişkin işbirliği seçeneklerini araştırmak istediklerini ifade ettiler. ve bu alanların düzenleyici boyutları.

İki tarafın, güç segmentlerine ilişkin proje ve tedarik zincirlerinin geliştirilmesi ve bunların sürdürülebilirliği konusunda işbirliğinin artırılması konusunu da ele aldığı belirtildi.

Petrokimya kesme zincirinde ortak girişim fırsatları tartışıldı

İki tarafın petrol, petrol türevleri ve petrokimya tedarikleri de dahil olmak üzere bir dizi güç alanında işbirliğini güçlendirmenin değerine vurgu yaptığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ayrıca, saf hidrojen için en iyi uygulamaların uygulanması bağlamında bilgi ve deneyim alışverişinin yanı sıra hidrokarbonların özel üretimi ve yenilikçi kullanımları da dahil olmak üzere tüm petrokimya bölüm zincirindeki ortak girişim fırsatlarını tartıştılar. İki taraf, iki ülkedeki yerel kaynakların kullanımını artırmak için şirketler arasında işbirliği yapmanın değerini yeniden teyit etti ve böylece güç kaynağında esneklik ve verimliliğe katkıda bulundu.”

iklim değişikliği

Türk tarafı, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması’na bağlı kalmanın değerine vurgu yaparak, Türk tarafının Suudi Arabistan’ın iklim değişikliği alanındaki çabalarını güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Açıklamada, “İki taraf, kendi önceliklerini ve farklı ulusal koşulları dikkate alarak, emisyonları yönetmek ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak için döngüsel karbon ekonomisini bir araç olarak kullanmaya yönelik politikaları teşvik ederek döngüsel karbon ekonomisi uygulamalarının geliştirilmesinde işbirliğinin önemi konusunda anlaştılar” denildi.

Savunma ve güvenlik alanı

Her iki tarafın da ulaştırma ve çeşitli lojistik hizmetler alanlarında işbirliğini harekete geçirmenin ve güçlendirmenin öneminin vurgulandığı ve iki ülke arasındaki uçuş sayısının artırılmasının görüşüldüğü belirtilen açıklamada, savunma ve güvenlik alanında şu ifadelere yer verildi:

“Taraflar, savunma ve askeri sanayi alanlarında işbirliği ve koordinasyonu geliştirmek ve bu alanlarda imzalanan anlaşmaları iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet edecek, güvenlik ve barışın tesisine katkıda bulunacak şekilde seferber etmek konusundaki kararlılıklarını ifade ettiler.” bölgede ve dünyada.

İki taraf ayrıca, iki kardeş ülkede güvenlik ve istikrarın sürdürülmesine katkıda bulunacak bir biçimde, çaba alanında işbirliğinin güçlendirilmesi, bilgi, uzmanlık ve eğitim alışverişi, her türlü hatalı çaba, terörizm ve teröre yol açan şiddet içeren aşırılık ve bunların finansmanı da dahil olmak üzere ortak çıkarlara ilişkin konularda mevcut güvenlik işbirliğini ve uyumu güçlendirmenin değeri üzerinde anlaştılar.

Buna ek olarak, iki taraf, herhangi bir sınır ötesi yolsuzluk dolandırıcılığıyla başa çıkmak için ikili işbirliğini güçlendirme ve iki ülkenin yolsuzlukla mücadele kurumları arasında, özellikle yolsuzluk vakalarının soruşturulması, faillerin kovuşturulması ve Yolsuzlukla Mücadelede Kolluk Kuvvetleri için Küresel Operasyonel Ağı’ndan yararlanarak yolsuzluk suçlarından elde edilen gelirlerin geri alınması alanlarında aktif katılımı güçlendirme konusundaki kararlılıklarını yeniden teyit ettiler. Şiddet içeren aşırıcılık, nefret söylemi ve terörizme yol açan terörizmle mücadele yoluyla bir ılımlılık ve hoşgörü kültürünü teşvik etmek için aralarındaki işbirliğini güçlendirmenin önemi üzerinde de anlaştılar.”

Açıklamada, tarafların iki ülke arasında turizm, sürdürülebilir turizm ve turizm gelişimi alanlarında iş birliğini artırmak, her iki ülkedeki turizm potansiyelini keşfetmek ve karşılıklı deneyim alışverişinde bulunmak istediklerini konuştukları belirtildi. turizmin faydası.

Tarafların ayrıca kültürel alanlarda, spor programlarında ve etkinliklerde işbirliğini ve katılımı güçlendirmenin değerine vurgu yaptıkları kaydedildi.

haber-guney.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu