Sağlık

Değişen beslenme alışkanlıkları trafikte rehavete neden olabilir!

Tatil günlerinde karayolunda trafik yoğunluğunun artması nedeniyle kaza potansiyelinin arttığına dikkat çeken İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğr. Görmek. Özgür Şener, inançlı bir yolculuk için araç servis bakımının faydalı olduğuna değiniyor. Şener, kazaları önlemek için yollarda yasal hız limitlerine uyulmasını, öndeki araçla 4-6 saniye boşluk bırakılmasını ve yerleşim yerlerinde yaya trafiğine dikkat edilmesini öneriyor. Araç kullanmaya zihinsel olarak hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Şener, ramazanla birlikte değişen beslenme alışkanlıklarının da trafikte rehavete yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğretim Üyesi Özgür Şener, bayramda yola çıkacaklar için inançlı seyahatin püf noktalarını paylaştı.

Araç servisi yola çıkmadan önce yapılmalı

Tatillerin, karayolunda artan trafik yoğunluğu ile birlikte trafik kazası potansiyelinin arttığı dönemler olduğunu belirten İSG Uzman Öğr. Görmek. “Yola çıkmadan önce aracın yolda bırakmaması için servis bakımlarının yapılması gerekiyor. Lastiklerin yan yüzeylerinde kesik, yarık, kırık olmamasına dikkat edilmelidir. Diş derinliğinin en az 3mm olduğu ve lastik basınçlarının araç için verilen basınç değerlerinde olduğu güvenilir bir lastik tamircisi tarafından kontrol edilmelidir.” dedi.

Bir sağlık sorunu varsa önce bir doktora başvurunuz.

Araç kullanmaya zihinsel olarak hazır olmak ve uykulu olmamak gerektiğinin altını çizen İSG Uzmanı Organr Şener, “Herhangi bir rahatsızlık varsa doktora danışmadan araç kullanmamalısınız. Yola çıkmadan önce yol ve hava durumu kontrol edilmeli, gidilecek güzergah üzerinde mola yerleri ve gerektiğinde alternatif güzergahlar yola çıkmadan önce belirlenmelidir. Sürüşe başlamadan önce aracın yeterince yakın olduğundan emin olmanızda fayda var.” söz konusu.

Yasal hız sınırlarına uyulmalıdır

Trafik kurallarını hatırlatan Şener, “Bağlantı ve katılım noktaları, kavşaklar, trafik ışıkları gibi kritik alanlara yaklaşırken hız düşürülmeli ve denetimli geçiş yapılmalıdır. Yerleşim geçitlerinde yayaların ve çocukların ortaya çıkma olasılığına özel dikkat gösterilmelidir. Yasal hız sınırlarına uyun, hız sınırlarının altında araç kullanmak yağmur, karanlık, dar, virajlı yollarda araç kullanmak gibi zorlu koşullarda kazaları önleyecektir. Sadık takip mesafesi korunmalıdır. Öndeki araçla en az 4 saniye, otoyolda ve otoyolda 6 saniye boşluk bırakmak gerekiyor. Önünüzdeki yolu iyi gözlemleyerek 5-8 saniyede bir aynaları ve çevreyi kontrol etmek yeniden güvenli bir sürüş sağlayacaktır.” söz konusu.

Değişen beslenme alışkanlıkları trafikte rehavete neden olabilir!

Yolculuk sırasında sürücülerin manevi sıkıntılarla da karşılaşabileceğine işaret eden çene Şener, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sıkışık trafik ve uzun bekleme süreleri nedeniyle sürücüler agresif olabiliyor. Bu sebeple yolda sakin kalmakta fayda var. Oruca alışkın olan sürücüler, Ramazan Bayramı’ndan sonra değişen diyet nedeniyle uyku hali gibi tepkiler gösterebilse de hazırlıklı olunmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu