Haber

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu: ‘Mesleki eğitimde olmamız gereken yerde değiliz’

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu: “Mesleki eğitimde olmamız gereken yerde değiliz”

ORDU – Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu, mesleki eğitimi sorun haline getirenlerin kendi çocukları için mesleki eğitimi tercih etmediklerine dikkat çekerek, “Mesleki eğitimde bir yere geldik ama hâlâ olmamız gereken yerde değiliz.”

Ordu’da ‘Sektörel İşbirliği Toplantısı’ düzenlendi. İş dünyası ve meslek kuruluşu temsilcilerinin mesleki eğitimde işbirliğine ilişkin fikir alışverişinde bulunduğu toplantıda, sektörün insan kaynağı ihtiyacı, meslek liseleri ile iş birliği modelleri ve istihdamın artırılmasına yönelik görüş ve öneriler alındı.

“28 Şubat zihniyeti Türkiye’nin üretim kabiliyetini hedef almaları açısından çok akıllıcaydı.”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu, “Mesleki eğitim söz konusu olduğunda aslında herkes açıklama yapıyor. Mesleki eğitimin öneminden bahsederken kimse olumsuz bir yerden başlamıyor. Ama ne yazık ki çocuklarımızı meslekle tanıştırmalıyız derken, Mesleki eğitimi her zaman sorun haline getiren bizler, kendi çocuklarımız da var.” Kapsayıcı mesleki eğitimi tercih etmiyoruz. Neden tercih etmiyoruz? Çünkü mesleki eğitim konusunda önemli bir algı sorunu yaşandı. Maalesef Türkiye’deki 28 Şubat sürecinin sadece İmam Hatip okullarını hedef almadığını, 28 Şubat zihniyetinin onlar için çok akıllıca olduğunu söylemekten üzüntü duyuyorum. Üretim kabiliyetini hedefliyordu. Bir başka deyişle mesleki eğitime yönelikti. O tarihten bu yana büyük çabalar sarf edildi. AK Parti hükümetleri düzeyinde Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve bakanlarımızın çalışmalarıyla mesleki eğitim alanında bir yere geldik. Ancak hâlâ olmamız gereken yerde değiliz. Bu vesileyle mesleki eğitimle ilgili olarak “Yeni bir şey yapacaksanız ilk etapta algıyı üstlenmeniz, burayı sahiplenmeyle ilgili politikaları hayata geçirmeniz gerekiyor” dedi.

Mesleki eğitime yapılan yatırımlar

Mesleki eğitimin önemine değinen Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu, “Uzun süredir eğitim sistemimizde hakim olan sınav odaklı yaklaşım maalesef mesleki eğitimi hep geriye itiyor. Bir konuyu sınav odaklı algılıyorsanız, öğrencinin akademik başarısına, mesleki eğitime, emeğe, çok çalışmaya dayalı bir başarı sistemi kurmak, kaçınılmaz olarak geri itilmektedir. Ancak Türkiye’nin ikinci yüzyılını, Cumhuriyetimizi büyük bir coşkuyla kutluyoruz. 2.200 yıllık geleneğimizle büyüttüğümüz Cumhuriyetimizin yıldönümünde, Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı olarak bizler için belirlediği vizyon çerçevesinde mesleki eğitimin önemi çok değerli hale gelmiştir. 1 milyar dolar civarında ihracat yapan bir ülkenin kalkınması elbette mesleki eğitime yaptığı yatırımlar ve mesleki eğitimdeki vizyonu ve başlangıç ​​noktalarıdır” dedi.

“Ordu’da hassas işleri, hassas mekanikleri ve yazılımı çok iyi işleyebilen genç bir insan kaynağı var.”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da hassas işçilikten mekanik ve yazılıma kadar pek çok genç yeteneğin bulunduğunu belirterek, “Burası Ordu halkının hassas personelinin, tamircisinin, el becerisinin ve becerilerinin buluştuğu bir şehir. Çok yeterliler. Burada hassas işleri, hassas mekanikleri, yazılımı çok iyi yapabilen gençler var.” İnsan kaynağı var. Bununla ilgili şirketler kurduk. Örneğin elektronik sayaçlar yapılabilir. Bunun dışında kompozit malzemeler, aktif karbon, fındık kabuğundan elde edilen katma değeri yüksek ürünler, tekne üretimi gibi ürünler de üretilebilmektedir. Burası daha önce silah sanayinin önemli merkezlerinden biriydi. Hassasiyet “Personel ve mekaniği çok iyi idare edebilecek çok yetenekli ustalarımız var. Bunlardan faydalanarak buradan yepyeni bir kümeye gidebiliriz. Bu konuda orta kadro noktasında çok büyük bir yetenek var. Büyük bir potansiyelimiz var. İnsan yönetimi için” dedi.

Konuşmaların ardından Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Ordu’da mesleki eğitim hizmetleri ve yürütülen mesleki eğitim faaliyetleri ve projeleri hakkında bir sunum yaptı.

Toplantıya, Vali Muammer Erol, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, ilçe milli eğitim müdürleri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve temsilcileri, mesleki ve teknik eğitim okulu müdürleri de hazır bulundu.

saimbeyliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu