Haber

Nerede olursam olayım savaşmaya devam et

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, 29 milyon lira yatırımla Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu çatısına kurulan Güneş Enerjisi Santrali (GES) açıldı. Türkiye’de “Kamu Enerji Performans Sözleşmesi” kapsamındaki ilk uygulama olan GES’in açılış töreninde konuşan Lider Soyer, “Sizin huzurunuzda bir kez daha söz veriyorum. Ya 40’ı alan bu kaçak sistemi değiştireceğiz.” İzmir’e 1 veririz, yoksa değiştiririz! “Bu nedenle nerede olursam olayım son nefesime kadar mücadeleye devam edeceğim” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, İZENERJİ, İZGÜNEŞ firmaları ve Tire Belediyesi iş birliğiyle Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadı’nın çatısına inşa edilen Güneş Enerjisi Santrali’nin açılışı yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanı Veysel Atasoy’un konutunda düzenlenen törene, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri. , muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Bir kuruş kamu kaynağımızı israf etmedik.
“En büyük Cumhurbaşkanımız” ve “İzmir seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu çok değerli bir toplantı. Bu açılışta sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyorum” dedi. şehrimizin enerji ağına doğayla uyumlu bir kaleye yeni bir kale ekledik.Tire ilçemizde büyük cumhurbaşkanımızın adını taşıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadı’nda hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi projemiz çok değerli bir dayanışma eseridir. İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, firmalarımız İZENERJİ, İZGÜNEŞ ve Tire Belediyesi’nin katılımıyla hayata geçirdiğimiz bu projeyi, ekonomik krizin zirveye ulaştığı, maliyetlerin katlanarak arttığı bir dönemde, tek kuruş kamu kaynağımızı israf etmedik. “Çağdaş, özgün, doğa dostu bir enerji tesisini İzmir’e kazandırdık” dedi.

Çalışmamız fark yarattı
Projenin dünyada ESCO adı verilen Kamu Enerji Performansı Sözleşmesi kapsamında Türkiye’de kurulan ilk çatı güneş enerjisi projesi olduğunu belirten Lider Tunç Soyer, “Bu kapsamda 1 milyon 890 milyon 890 milyon ton enerji üreten dev bir santrali ülkemize kazandırdık. Tire ilçemize yıllık bin kilowatt saat elektrik sağlıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadı çatısında yaklaşık 6 bin metrekare alana yayılan 2.260 panel sayesinde şehrimizin döngüsel ekonomisini genişlettik. Santralimiz 15 yıl süreyle 1300 kilowatt pik (kWp) kurulu güçle İZGÜNEŞ tarafından işletilecek ve bu süre zarfında Tire Belediyesi’ne yüzde 10 indirimli elektrik hizmeti verecek. Tire Belediyesi’nin yıllık elektrik ihtiyacının yarıdan fazlası bu santralden karşılanacak. İşletme devri sonunda santralimizin mülkiyeti bedelsiz olarak Tire Belediyesi’ne devredilecektir. Son 5 yıldır güç alanındaki yenilikçi projelerimiz ile tüm Türkiye’ye ilham kaynağı oluyoruz. Dünyada değişimin öncü şehirlerinden biri olduk. Beş yıldır Belediyemiz tesislerinde güneş enerjisi kullanımına büyük önem veriyoruz. Çatılarımıza kurduğumuz güneş enerjisi santralinin alanını genişlettik. Bu santrallerle elektrik üretimimizde yüzde 540 gibi rekor bir artış yakaladık. Doğamıza uygun güç politikaları geliştirmek için özel sektör ve üniversitelerle ortaklıklar kurduk. İzEnerji şirketimizi bu alanda çalışan uzmanlaşmış bir merkez haline getirdik. İZSU, ESHOT ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm bağlı şirketlerine yenilenebilir enerji kaynağı sertifikalı elektrik enerjisi tedarik ettik. Bugün, doğayla uyumlu enerji üretimimizin toplam 2,5 milyon kilowatt saate ulaştığını söylemekten gurur duyuyorum. Bu rakam yaklaşık 1000 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına karşılık geliyor. Yaptığımız tüm çalışmalar çok kısa sürede uluslararası düzeyde fark yarattı. Bu projelerin devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

Nerede olursam olayım savaşmaya devam edeceğim
İklim krizine karşı yerel yönetim vizyonu ve eylem planlarıyla bir ilke imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 377 il arasından Avrupa Birliği’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na seçildiğini hatırlatan Başkan Soyer, “Bu doğrultuda biz de Şehrimizde salınan sera gazını 2030 yılına kadar sıfıra indirmek.” . Bizim kaygımız hiçbir zaman rütbe veya mevki değildi. Hele ki günü kurtarıp sorunu halının altına süpürmemek için. Bu şehre sevgiyle bağlıyım. Ne yorgunluk ne de moral bozukluğu hissettik. Tek bir sorunumuz var. O da İzmir’e ve 4 buçuk milyon İzmirliye hak ettiği hizmeti sunmaktır. Bir kez daha huzurunuzda söz veriyorum. Ya İzmir’den 40 alıp 1 veren bu harami sistemi değiştireceğiz, ya da değiştireceğiz! Nerede olursam olayım son nefesime kadar bunun için mücadele etmeye devam edeceğim” dedi.

Herşey çok sevmekle başladı
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “Enerji alanında Tire’ye katma değer kazandıracak bir proje. Her şey bir şehri çok sevmekle başladı. Göreve geldiğimiz günden itibaren güneş enerjisi santrali kuracak yer arayışına başladık. İhaleler yaptık. Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e ilettik ve destek istedik, o da bize yardımcı oldu. Birkaç cümleyle özetleyebileceğimiz bu süreç yaklaşık 4 yıl sürdü. Başkanımız Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. “Bizi her zaman destekledi” dedi.

29 milyon liralık yatırım
Proje, dünyada ESCO, Türkiye’de ise “Kamu Enerji Performans Sözleşmesi” olarak bilinen mevzuat kapsamındaki ilk uygulama olarak öne çıkıyor. 29 milyon liralık yatırımla stadın çatısına kamu kaynağı kullanmadan inşa edilecek güneş enerjisi santraliyle Tire Belediyesi, elektrik tüketiminin yarıdan fazlasını karşılayacak. Yaklaşık 6 bin metrekare alana yerleştirilecek 2 bin 260 panel sayesinde yılda 1 milyon 890 bin kilovatsaat enerji üretilecek. 1.300 kWp gücündeki santral 15 yıl süreyle İZGÜNEŞ tarafından işletilecek. Bu süre zarfında Tire Belediyesi yüzde 10 indirimli elektrik alacak, devir sonunda santralin mülkiyeti bedelsiz olarak Tire Belediyesi’ne geçecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

borajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu