Haber

Orhan Miroğlu: Filistin meselesinde süreçler geride kaldı

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Orhan Miroğlu, “Filistin meselesine gelindiğinde birinci ve ikinci intifada sırasında herkes bu süreçlerin çok geride kaldığını düşünüyordu. Biz Vietnam’ın asla olmayacağını söyledik. ve Cezayir yeniden yeryüzünde. Saldırılardan bir ay önce İbrahim Anlaşması’nı imzaladık.” “Dünya konuşuyordu” dedi.

AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, bazı ziyaretler için geldiği Mardin’de özel bir işyerinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Miroğlu, Netanyahu hükümetinin Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında Filistinlilerin temel hak ve özgürlüklerinin ilerlemesini garanti altına alan İbrahim Mutabakatı’nı görüşürken savaşın çıktığını belirterek, “Ortada bir anlaşma var” dedi. çok kaotik ve artık tahmin edilemez bir dünya.Vietnam gibi süreçler Birinci ve ikinci İntifada’da Filistin sorununa gelince herkes o süreçlerin çoktan geride kaldığını düşünüyordu.Dünyada hiçbir zaman Vietnam ya da Cezayir olmayacağını söylemiştik. Yine bir halkın etnik öfkeyle her dakika, her saat, adım adım kendi topraklarında adeta katliamlara sürüklendiği durumları yaşamazdık. Düşünüyorduk. Hamas’ın İsrail’e saldırmasından kısa bir süre önce dünya bunu konuşuyordu. Diyalog arayışı içinde olduğumuz bir süreçten hızla bir kopuşa, parçalanmaya, büyük bir bölünmeye, din temelli bölünmeye, siyasi temelli bölünmeye, milletlerin coğrafi temelde çizilmiş sınırlarına dönüştük. “Terörün ve korkunun büyüdüğü bir bölünme duygusu bir anda dünyaya hakim oldu” dedi.

‘ANLAŞMANIN OLUMLU ETKİLERİ DİKKATE ALINARAK BÖYLE BİR KAVRAMIN İÇİNE GİRİŞTİRİLMİŞ OLABİLİR’

Miroğlu, anlaşmanın olumlu etkileri olabileceği düşünülerek İsrail ve Filistin’in savaş konseptine getirildiğinin düşünüldüğünü belirterek, “Bunca kana, gözyaşına rağmen bu iki toplum yeniden bir arada yaşayabilir mi? Eğer öyleyse nasıl olacak?” yaşayacaklar mı? Bu açıdan İbrahim Mutabakatı büyük önem taşıyor.” Çünkü anlaşma, İsrail vatandaşı olan Filistinlilerin temel hak ve özgürlüklerinde ilerlemeyi güvence altına alıyordu. Ne yazık ki belki de bu anlaşmanın olumlu etkileri olacağı düşünülerek hem Filistinliler hem de İsrailliler bir anda böyle bir kavramın içine dahil oldular. Biz de bu konuda çok üzgünüz. Ne yazık ki rahmetle andığımız bu huzursuzluk dönemi bizi sevindirmiyor ve hepimiz ‘Gazze’de ölen çocuklar için ne yapabiliriz?’ diye düşünüyoruz. “Uyanıp haberlere bakıyoruz, bazılarımız gözyaşı döküyor olabilir, bazılarımız dua ediyor, dua ediyor. Ama ne yazık ki hayat bu güzel geleneklere göre işlemiyor. Çünkü Filistin’de insanlar katledilmeye devam ediyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu