Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Adıyaman’daki Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklama yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “2022 yılı için mazot ve gübre desteğini ayni verme kararı aldık ancak olay nedeniyle 11 ilimiz için nakde çevirdik. 2.8 milyar liralık ödemeyi yıl sonuna kadar yapacağız” dedi. bu ay.” söz konusu.

Adıyaman Afet Uyum Merkezi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile düzenlediği basın toplantısında Kirişci, Kahramanmaraş merkezli depremleri diğer depremlerle karşılaştırmanın bu depremin hafife alınması anlamına geleceğini söyledi.

Bu depremin dünyada içinde bulunduğumuz yüzyılda eşi benzeri olmayan bir deprem olduğuna işaret eden Kirişci, “Depremden 11 il etkilendi. 103 bin kilometrekarelik bir alandan bahsediyoruz. 100 bin nüfustan bahsediyoruz. 13,5 milyon, yani Türkiye nüfusunun yüzde 17’si, ihracat yapan bir coğrafyadan konuşuyoruz.” dedi.

Kirişci, depremin sınırları aşan bir deprem olduğuna dikkat çekerek, bunun hem Türkiye hem de uluslararası toplum için “yüzyılın depremi” olduğunu belirtti.

“Türkiye’nin bu tür afetlerden sonraki kurumsal kapasitesi üst düzeyde”

Bakanlıkların ve tüm birimlerin yoğun ve koordineli çalıştığını ifade eden Kirişci, “Bu tür afetlerden sonra Türkiye’nin kurumsal kapasitesi çok üst düzeyde. Bu konuda tüm kurumlarımızın yetkinliği var. Ama afetin boyutu büyük.” ifadesini kullandı.

Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından üretimin aksamaması, üretimle ilgili zincirde bir kırılma olmaması ve vatandaşların üretim faaliyetlerine devam edebilmesi için açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı.

Bakan Kirişci, “2022 yılına özel olarak akaryakıt ve gübre tabanını verme kararı almıştık ama olay nedeniyle bunu 11 il için nakde çevirdik. 2.8 milyar liralık ödemeyi yıl sonuna kadar yapacağız. Başkanımızın kamuoyu ile paylaştığı diğer konuda Çiftçi Kayıt Sistemlerimiz Burada çalışma ile ilgili güncelleme var Şubat ayı sonuna kadar süresi vardı Biz bunu 3 Mayıs 8 Mayıs’a kadar uzattık. aylık olağanüstü hal.” söz konusu.

Kirişci, yeri geldiğinde yıl içinde verilen hayvancılık desteklerinin olduğunu ve bunların tutarının 530 milyon TL olduğunu söyledi.

Bu desteği yüzde 11 ile Şubat ayı sonuna kadar ödeme kararı aldıklarını belirten Kirişci, şöyle devam etti:

“Bu kapsamda 11 ilimizde 185 bin işletmeye 2 milyon büyükbaş ve 9 milyon küçükbaş hayvan için toplam 1,5 milyar liralık yem desteği sağladık. “Üreticilerimizin bu anlamda bir katkı sağlamasını istiyoruz ki üretimlerini aksatmadan sürdürebilsinler. TMO’nun bu alımları hububat ve bakliyatta tür ve kota ayrımı yapmaksızın ve sınırlama olmaksızın gerçekleştireceğini belirtmek isterim.”

Böyle zamanlarda hijyen konusunun ön plana çıktığını kaydeden Kirişci, 265 misyon ekibinin 7 binin üzerinde gıda kontrolünü kesintisiz olarak gerçekleştirdiğini söyledi.

ESK’nin et dağıtımı ve kavurma gibi ihtiyaçları karşılarken, TMO’nun başta un olmak üzere görev alanına giren konuların dışındaki diğer ihtiyaçlarını da karşılamaya devam ettiğini kaydeden Kirişci, Çaykur’un birer bardak sıcak çay ikram etmek için de çaba sarf ettiğini söyledi. vatandaşlara

“Erişmemiz gereken ağıllar var”

Bakan Kirişci, Adıyaman’da yıkılan ahırlar ve ağıllar ile telef olan hayvanlarla ilgili de çalışma yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Köy yollarının açılmasıyla yıkılan ahır sayısının 1401’e ulaştığını belirledik. Kaybolan büyükbaş hayvan sayısı 2 bin 54’e, küçükbaş hayvan sayısı ise 16 bin 905’e yükseldi. Bu süreçte 559 kümes hayvanı telef oldu, 957 arı kovanı zarar gördü. Adıyaman ilimize toplam 1824 ton yem dağıttık.Hayvan sağlığı hizmetleri 4 köyde 41 işletmede 208 büyükbaş ve 636 küçükbaş sağlık taraması yapıldı ve 41 hayvana tedavi hizmeti verildi.Burada gıda kontrolü yapıldı. 11 ilde 13 grup ve 26 gıda denetim görevlisi ilde İlçe ve ilçelerde 56 noktada gıda denetim ve kontrolleri devam ediyor.

Kirişci, 10 ton tüketilmeyen ve bayat ekmeğin hayvan yemi olarak değerlendirildiğini bildirdi.

Et ve Süt Derneği’nin toplam 460 küçükbaş ve 27 büyükbaş hayvan alımı yaptığına işaret eden Kirişci, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımız bu konuda da rahatladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kullandığımız bina ağır hasarlı olduğu için orada hızla konteyner yerleri oluşturuldu ve yanında konaklama için 60 can çadır meclisi yapıldı. Bakanlık olarak sorumlu olan bakanlıklarımızın yükünü hafifletmek için katkılarımızı sürdüreceğiz. Bakanlığımız ve işçilerimiz canla başla çalışmalarını sürdürüyor.”

Kirişci, görev yerinin Adana olduğunu ve şehrin bir lojistik üs haline geldiğini, birçok faaliyetin bu il üzerinden yürütüldüğünü ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu